Maksimilijan N…
Čet, 25.5.2023 11:48
Na spletnem portalu Mestne občine Ljubljana Pobude meščanov se je pojavila zanimiva dilema.

Odnosi med sosedi se lahko hitro zaostrijo. Zanimiv primer nezadovoljstva s sosedovim početjem se je pojavil tudi na portalu Pobude meščanov. Nanaša se na soseda, ki s kurjenjem velikega žara moti stanovalca v sosednji vrstni hiši:

»Moja pobuda se nanaša na kurjenje žara na vrtu sosednje vrstne hiše, sosed namreč pogosto kuri velik žar na svoji terasi, ki je tik ob meji na našo teraso in velik, smrdeč dim po zažganem mesu se širi na našo stran, da človek ne more niti v nedeljo po kosilu v miru spiti kavo na svojem.

To kurjenje lahko traja več ur, na našo pritožbo se sosed veselo požvižga oziroma se zraven še smehlja. 

Je mogoče s kakšnim odlokom preprečiti kurjenje žara na vrtu vrstnih hiš?«.

Oddelek za varstvo okolja Mestne občine Ljubljana je na pobudo odgovoril:

»Spoštovani!

Problematike kurjenja žarov in emisij snovi v zrak, ki pri tem nastajajo, ne naslavlja nobena državna uredba, niti direktiva na evropskem nivoju. Uredba o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 31/07, 70/08, 61/09, 50/13, 44/22 – ZVO-2 in 48/22), kamor bi ta vir onesnaženja po vsebini spadal, v 4. členu iz obravnave izvzema tudi kurjenje biomase in evaluacijo vonjav, ki pri tem nastajajo. 

Na to vrzel v zakonodaji so opozarjali že mnogi, vendar je problem v dejstvu, da do danes ni razvitega načina - merilnika, ki bi lahko verodostojno ovrednotil stopnjo in vrsto smradu. Zato ni mogoče postaviti standardov in jih nadzorovati.

V zvezi z navedenim problemom se lahko obrnete na Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo, ki je tudi formalno pristojen za obravnavo okoljskih pritožb glede emisij v zrak in tudi neprijetnih vonjav.«.

Komentarji (4)

Mirko (ni preverjeno)

Ti njemu celi smrdiš in te tudi nima kam prijaviti

Bojana (ni preverjeno)

Stavim, da je ta vaš sosed en tipičen jugović, kakršni počasi prevladujejo v Ljubljani in še marsikje po SLO.

Jim Beam (ni preverjeno)

Stavim da je tebe en kup jugoivčev dobr nateg*** in te pustilo samo zato sedaj kompleks proti jugovičem

In reply to by Bojana (ni preverjeno)

Rodik (ni preverjeno)

Ne morem verjeti kam vse to pelje. Pa toti s to izjavo je popolni bedak. Pa kaj si še vse ne bodo izmislili. Saj ni čudno, da gre vse v p.m. če pa so takšne budale na svetu. Naj se sam sebe vpraša zakaj je na svetu.

Starejše novice