Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 26.5.2021 14:00
Google čez dober teden, 1. junija, ukinja neomejeno shranjevanje fotografij in videoposnetkov v oblak prek aplikacije Google Foto.

Brezplačnega shranjevanja fotografij je konec. 

Velikan Google, ki je leta 2015 začel glasno promovirati neomejeno oblačno shranjevanje fotografij v visoki kakovosti, je lani sporočil, da bo od prvega junija 2021 nalaganje fotografij v Google Foto štel v brezplačno kvoto petnajstih gigabajtov.

Kdor želi status quo ohraniti tudi po tem, ko mu Google javi, da bo kmalu zapolnil ves prostor, se znajde pred že omenjenim razpotjem: Ali bo treba odpreti denarnice ali pa se soočiti s pogosto zoprno odločitvijo, katere fotografije in videe izbrisati, da bi sprostili prostor. 

Kakšne bodo cene?

Kot del naročnine na Google One boste za: 

  • sto gigabajtov prostora plačevali 1,99 evra na mesec oziroma 19,99 evra na leto,
  • 200 gigabajtov prostora bo treba odšteti 2,99 evra na mesec oziroma 29,99 evra na leto.

Zahtevnejšim uporabnikom pa je na voljo naročnina, ki nudi kar dva terabajta razpoložljivega oblačnega prostora: zanjo bo treba odšteti 9,99 evra na mesec oziroma 99,99 evra letno.

Stroški, ki jih prinaša milijarda uporabnikov

Glavni razlog za spremembo, katere napoved novembra lani pri uporabnikih ni bila sprejeta toplo, so naraščajoči stroški vzdrževanja in nadgradnje podatkovnih centrov, kjer Google hrani naše fotografije. 

Pri Googlu so v Twitter objavi navedli, da več kot milijarda uporabnikov tedensko na Google Foto varnostno kopira več kot 28 milijard fotografij, kar jih veliko stane. 

Začenši s prihodnjim torkom bodo brezplačni prostor v oblaku Google začele odžirati vse nove fotografije, naložene v Google Foto. 

Google je to napovedal že novembra lani, na skorajšnjo uveljavitev napovedi pa zadnje tedne opozarja tudi neposredno v aplikaciji Google Foto. 

Varnostno kopirajte slike »po starem«

Posebej je treba poudariti, da nova pravila na Google Foto ne bodo veljala za že naložene fotografije. Te se tudi po 1. juniju ne bodo štele v kvoto razpoložljivega prostora.

Zato je pomembno, če ste to načrtovali, da vse fotografije, ki jih želite varnostno kopirati brez omejitev, v Google Foto naložite pred 1. junijem.

Starejše novice