Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 30.12.2021 16:20
V Avstriji so zaprtje za necepljene podaljšali do 10. januarja.

V Avstriji so zaprtje za necepljene proti covidu-19 podaljšali do 10. januarja prihodnje leto.

Glavni odbor avstrijskega parlamenta je z glasovi vladajoče koalicije med ljudsko stranko in Zelenimi ter opozicijskimi socialdemokrati danes sprejel spremembe šestega odloka o ukrepih za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Ponovne omejitve

Posodobitev odloka, že četrta po vrsti, se nanaša tudi na rahlo omilitev protikoronskih ukrepov na silvestrovo in 1. januarja.

Po tem dnevu bodo ponovno v veljavi omejitve za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki.

Večja sprememba je ta, da se 3. januarja 2022 izteče veljavnost potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so bila izdana na podlagi cepljenja z zgolj enim odmerkom cepiva. Za nadaljevanje veljavnosti teh potrdil bo tako potreben poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Velik val okužb z različico omikron

Po besedah avstrijskega ministra za zdravje Wolganga Mücksteina je posodobitev odloka potrebna zaradi pričakovanega velikega vala okužb z različico omikron.

Po njegovih besedah je pomembno, da se v Avstriji na vsak način izognejo preobremenitvi zdravstvenega sistema in kritične infrastrukture.

Vpliv na silvestrovanje

Med razpravo v parlamentarnem odboru so opozicijski svobodnjaki in poslanci Neosa kritizirali protikoronske ukrepe avstrijske vlade in jih ocenili kot »brez načrta in nepregledne«. Naslednja seje glavnega odbora parlamenta je napovedana za 10. januar 2022.

Po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung imajo danes sprejete spremembe neposredne posledice tudi na samo silvestrovanje; gostinski lokali se bodo namreč morali zapreti ob 22. uri, zasebna druženja pa so omejena na največ deset ljudi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice