Slika je simbolična (foto: Bobo).
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 28.5.2023 11:28
V Lidlovih trgovinah na Danskem so se odločili, da do konca leta 2028 iz trgovin umaknejo prodajo tobačnih izdelkov. Se lahko podobno zgodi tudi pri nas?

V Sloveniji so se s 1. majem 2023 cene tobačnih izdelkov še drugič letos zvišale, pred koncem leta pa se bodo še enkrat.

Prvo zvišanje se je zgodilo januarja, ko je bilo treba za škatlico večinoma odšteti 20 centov več, enako zvišanja po ceniku Tobačne Ljubljana pa je sledilo tudi 1. maja 2023.

Ob višanju cen tobačnih izdelkov pa prodaja teh v Sloveniji v zadnjih letih precej upada. Od leta 2011 do leta 2022 se je prodaja zmanjšala za več kot tretjino.

V Lidlovih trgovinah na Danskem postopno umikanje prodaje tobačnih izdelkov

Na spletu smo zasledili, da so se v trgovinski verigi Lidl odločili, da bodo do konca leta 2028 po vseh Lidlovih trgovinah na Danskem ukinili prodajo tobačnih izdelkov.

Po navedbah Lidla so s tem postali prva živilska veriga v državi, ki se je odločila, da to izvede do konca leta 2028.

Petina vseh cigaretnih zavojčkov je bila s trgovskih polic v Lidlovih trgovinah na Danskem že umaknjena, prva Lidlova trgovina brez tobačnih izdelkov na Danskem pa se bo odprla jutri, 16. maja 2023, v mestu Hjorring.

Na Nizozemskem brez tobačnih izdelkov v Lidlu že od jeseni 2021

Po podatkih Danskega združenja za boj proti raku na Danskem zaradi kajenja vsako leto umre skoraj 16.000 ljudi, z umikom prodaje tobačnih izdelkov pa si želijo narediti korak naprej k prihodnosti brez kajenja. 

Na Nizozemskem so s prodajo tobačnih izdelkov v trgovinah Lidl prenehali že v jeseni leta 2021.

Se bodo za podoben korak odločili tudi v Lidlu Slovenija?

O komentarjih na odločitev, da bodo v Lidlovih trgovinah na Danskem postopoma iz prodaje umaknili tobačne izdelke, smo povprašali tudi Lidl Slovenija.

Bi se lahko za podoben korak odločili tudi v Sloveniji?

»V Lidlu Slovenija ne načrtujemo podobnih sprememb pri ponudbi tobačnih izdelkov. Odločitve Lidla Danska pa ne moremo komentirati,« so na kratko ogdovorili za Sobotainfo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice