Foto: Pixabay
Ustvarjeno dne
Tor, 13.10.2020 10:48
Bi lahko na letališčih kmalu uporabili posebej usposobljene pse za odkrivanje koronavirusa?

Po podatkih francosko-libanonske raziskovalne skupine lahko živali z vohanjem človeškega znoja zaznajo prisotnost virusa sars-cov-2 v skoraj 100% primerov.

Kot poroča BBC, libanonske varnostne sile trenutno šolajo 20 psov za pregled prihodov na letališče v Bejrutu, raziskovalci pa upajo, da bodo v primeru pozitivnega odziva lahko takšne preizkuse razširili na letališčih po vsem svetu.

Posebej usposobljene pse, ki vohajo prisotnost virusa sars-cov-2, sicer že uporabljajo na letališču Helsinki-Vantaa kot del pilotnega programa, ki ga financira finska vlada in tudi na več letališčih v ZDA. 

Že dolgo je znano, da ljudje, ki so oboleli za nekaterimi boleznimi, oddajajo posebne vonjave - različne okužbe na različne načine prizadenejo različne dele telesa in pogosto proizvajajo posebne kombinacije hlapnih spojin. Psi so pokazali izjemno sposobnost, da z vohanjem teh zračnih kemikalij zaznajo, kdaj so ljudje okuženi z malarijo, nalezljivimi bakterijami in celo nekaterimi vrstami raka.

V zadnjem obdobju pa znanstveniki iz različnih koncev sveta ugotavljajo, da jim lahko izostren vonj psov, ki je kar 10.000-krat boljši od človeškega, pomaga prepoznati tudi okužene z novim koronavirusom.

Že julija je ekipa v Franciji z majhnim številom vzorcev, zbranih pri človeških bolnikih, ki so bili pozitivni na covid-19, dokazala, da lahko psi z vohanjem znoja izpod pazduhe človeka odkrijejo okužbe s covidom. 

Tudi v Nemčiji so raziskovalci že julija objavili študijo o šolanih psih za vohanje koronavirusa - corona-schnüffelnder hunde - in pokazali, da so psi sposobni po samo enem tednu treningov razlikovati med pozitivnimi vzorci na covid-19 in kontrolno skupino s povprečno občutljivostjo. Zaenkrat sicer niso tako zanesljivi kot hitri testi, ki zahtevajo neprijetne nosne brise, so pa hitrejši, saj lahko psi že v nekaj sekundah ugotovijo, ali je oseba okužena, pri tem pa neprijeten bris ni potreben.

Starejše novice