Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 23.5.2022 10:52
Prvi primer opičjih koz potrdili tudi v Avstriji.

Bolezen so potrdili pri 35-letniku, ki so ga hospitalizirali na Dunaju v soboto ponoči. 

Pri moškemu so zaznali tipične simptome opičjih koz, kot so vročina in gnojni mehurčki po obrazu. 

Da gre za sum prvega primera opičjih koz v Avstriji, so ugotovili že v reševalnem avtomobilu, s katerim so moškega prepeljali na infekcijsko kliniko, kjer so ga nato namestili v izolacijo.

Tam so ga nato namestili v izolacijo. Osebe, s katerimi je bil v stiku, so naknadno cepili proti črnim kozam, poroča Kleine Zeitung. 

Potrdili sum na prvi primer opičjih koz v Avstriji

Kasneje so bolnika testirali in v nedeljo popoldne sum pričakovano tudi potrdili.

»Laboratorijski izvid bolnika, ki je k nam prišel zaradi suma, je potrdil, da je pozitiven na črne koze. Sekvenciranje, za katero obliko črnih koz gre, še poteka,« je povedala predstavnica dunajskega zdravstvenega združenja Wigev: »Po vsej verjetnosti bodo to opičje koze.«

Avstrijske zdravstvene oblasti so sicer že v petek sporočile, da bodo po pozivu Svetovne zdravstvene organizacije v začetku tedna začele s sledenjem vseh stikov okuženih.

Opičje koze potrdili že v več evropskih državah

O sumih prvih okužb z virusom opičjih koz sicer poročajo tudi s španskih Kanarskih otokov in Grčije, medtem ko so jih potrdili že v več evropskih državah.

Prva med njimi je bila 7. maja Velika Britanija, od koder zdaj poročajo tudi o več lokalnih prenosih okužbe.

Inkubacijska doba traja od pet do 21 dni

Znani sta dve genetski različici virusa; ena se pojavlja v kotlini Konga, druga pa v Zahodni Afriki.

V Svetovni zdravstveni organizaciji so potrdili, da je bila pri okuženem posamezniku v Veliki Britaniji odkrita zahodnoafriška različica, ki je bistveno manj smrtonosna, a še vedno potencialno zelo nevarna.

Opičje koze se lahko prenašajo kapljično, če pride do vdiha večjih kapljičnih delcev, in prek stika s kožnimi ranami okuženega ali materialov, ki so bili v stiku z njegovo kožo. Kot še navaja Svetovna zdravstvena organizacija, inkubacijska doba traja od pet do 21 dni.

Simptomi so lahko blagi ali resni, rane, ki nastanejo, pa so lahko tudi boleče.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice