Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 14.7.2020 10:02
Danes je svetovni dan ozaveščanja o morskih psih. Naravovarstveniki opozarjajo, da bi zaradi krivolova nekatere vrste morskih psov lahko izumrle.

V Svetovni organizaciji za varstvo narave (WWF) ob tej priložnosti razkrivajo nove dokaze o razširjenih nezakonitih, neprijavljenih in nereguliranih ribiških dejavnostih v 11 sredozemskih državah.

V številnih mrežah in parangalih tako redno najdejo veliko vrst morskih psov in raž, med katerimi so nekatere kritično ogrožene. Fotografije in video posnetki ulovljenih živali prihajajo iz Italije, Španije, Francije, Grčije, Hrvaške, Cipra, Turčije, Tunizije, Libije, Alžirije in Maroka.

»Zapisi kažejo na nezakonit, neprijavljeni, nereguliran ulov, ki ogroža številne zaščitene vrste, vključno s sklati in ogroženimi belimi morskimi psi, ki jim grozi izumrtje. V nekaterih primerih so morski psi prispeli celo do lokalne ribarnice, kjer so se prodajali kot mečarice ali druge komercialne vrste,« so opozorili v Svetovni organizaciji za varstvo narave.

Foto: WWF

Sankcij za kršitelje skoraj ni

V Svetovni organizaciji za varstvo narave zato pozivajo države, naj nemudoma sprejmejo konkretne in hitre ukrepe za ozaveščanje ribičev, zaostrijo nadzorne sisteme in zagotovijo pravilno poročanje o ulovu morskih psov in raž.

»V WWF vemo za nezakonit, neprijavljen in nereguliran ulov morskih psov in raž. Ti dodatni dokazi potrjujejo, da se to dogaja po celem Sredozemlju. Obstajajo zakoni, ki ščitijo morske pse in raže, a se ti konstantno kršijo, sankcije pa so male oziroma jih ni. A izmrtje samo enega izmed teh predatorjev bi imelo velike posledice za celoten morski ekosistem,« je dejala Simone Niedermueller, vodja v WWF-ovi sredozemski morski iniciativi.

Na Hrvaškem so morski psi večinoma nezaželen ulov  

V Sredozemskem morju živi več kot 80 različnih vrst morskih psov in raž. Od tega je več kot polovica ogroženih, nekaterim pa grozi izumrtje.

Predpisi sicer obstajajo, a so preblagi, se ne implementirajo, v posameznih državah se celo ignorirajo. Zaradi takšnega neodgovornega skrbništva se morske pse in raže ilegalno lovi ali pa ulov ni zabeležen, kar onemogoča spremljanje stanja in zaščito vrst. Na Hrvaškem se morski psi in raže večinoma ulovijo kot nezaželen ulov-prilov in to ni nikjer zabeleženo.

Tudi pomembne habitate, kot so območja drstitve in hranjena, je treba zaščititi pred uničujočimi aktivnostmi.  Do danes nobena sredozemska država ni v celoti razvila nacionalnega načrta za ohranjanje, upravljanje in dolgoročno trajnostno upravljanje morskih psov in raž.
 

Starejše novice