Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 25.11.2022 09:42
Danes je po vsem svetu tako imenovan črni petek, globalni nakupovalni fenomen, ko trgovine ponujajo velike popuste. Tudi Slovenci smo na ta dan že podlegli impulzivnim nakupom, kot je to značilno za tujino.

Na spletni platformi Glami.si ob tokratnem črnem petku izpostavljajo, da se tudi Slovenci na ta dan pridružujejo trendu impulzivnega nakupovanja, ki je značilen predvsem za tujino. Takšnih, ki ne vedo, kaj je črni petek, pa je medtem le odstotek, je še pokazala njihova raziskava.

Potrošniki ne načrtujejo, kaj bodo kupili na črni petek

Kot so objavili pri Glami.si, 36 odstotkov slovenskih potrošnikov ne načrtuje vnaprej, kaj bodo kupili na črni petek, temveč nameravajo raziskati, kje lahko najdejo najboljše ponudbe.

»Tako se pridružujejo trendu impulzivnega nakupovanja na črni petek, ki je značilen za tujino,« so opozorili.

Nasprotno jih 48 odstotkov svoje nakupovanje skrbno načrtuje, nekateri izmed njih nameravajo sestaviti tudi nakupovalne sezname.

Zaradi pandemije več spletnih nakupov

Raziskava je pokazala še, da je čas pandemije covida-19 močno vplival na potrošniške navade in nekatere od teh navad so v celoti prevzete. 

»Zaradi pandemije, zaprtja javnega življenja in številnih omejitev, ki so bile prisotne v nakupovalnih središčih, kot so nošenje mask in omejeno število kupcev, so Slovenci pogosteje začeli nakupovati prek spleta. Izkazalo se je, da je ta oblika nakupovanja postala bistveno udobnejša od nakupovanja v nakupovalnih centrih in fizičnih trgovinah,« so raziskavo povzeli pri omenjeni platformi.

Skoraj dve tretjini vprašanih, 65 odstotkov, jih je tako odgovorilo, da na letošnji črni petek ne nameravajo nakupovati v fizičnih trgovinah. Če se bodo znašli v gneči, pa nameravajo iz prodajalne oditi. Ta odstotek je za 13 odstotnih točk višji od lanskega.

Danes bo večina potrošnikov kupovala oblačila in obutev

Potrošniki na ta dan sicer nakupujejo različne izdelke, danes pa jih namerava kar 64 odstotkov kupiti modne kose oblačil in obutve, je še pokazala raziskava.

Med tistimi, ki načrtujejo nakup oblačil, obutev in modnih dodatkov, jih namerava 32 odstotkov za modne znamke zapraviti med 50 in 100 evrov, manjši delež, 27 odstotkov vprašanih, pa bo zapravilo med 100 in 200 evrov.

Tržni inšpektorat Republike Slovenije, Evropski potrošniški center Slovenija in Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Si-cert medtem potrošnike pozivajo k premišljenim in varnim nakupom na črni petek, ko se po vzoru ameriških tudi slovenski trgovci odločajo za popuste. Nakup na ta dan se pogosto ne obrestuje, opozarjajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice