Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 11.11.2022 10:35
Praznik izvira iz Kitajske, namenjen pa je slavljenju samskega stanu.

Ob današnjem datumu, 11. novembru, sicer tradicionalno pomislimo na vino, saj je to god sv. Martina, ki ga v Sloveniji in na Hrvaškem praznujemo predvsem kot praznik vina - a globalno ima ta dan še en pomen: obeležuje svetovni dan samskih.

Praznik samskih izvira iz Kitajske in je dan, na katerega lahko samske osebe posebej s ponosom uživajo v svojem statusu. Datum 11. 11. ni naključen, saj te številke predstavljajo štiri samske osebe, ki stojijo skupaj; na Kitajskem jih zapišejo »双«.

Kar se je začelo kot skromen poklon samskemu stanu na univerzi v Nandžingu (ideja se je porodila tamkajšnjim samskim študentom, ki se zaradi samskosti niso želeli smiliti samim sebi), je preraslo v zabaven neuradni praznik, ko so se samski po vsej državi posvetili razvajanju samih sebe: privoščili so si večerjo kje zunaj ali si kupili kakšno stvar, ki si je sicer ne bi. 

Toda danes ima ta praznik izjemne komercialne razsežnosti: je pravzaprav dan, na katerega se v spletnih trgovinah, ki v ta namen ponujajo številne popuste, obrne največ denarja, še več kot na slavni črni petek.  

Slika je simbolična.

Pa vendar vam, če ste samski, ni treba zapravljati bajnih vsot, da bi pokazali, kako pomembni ste sami zase.

Namesto tega si raje privoščite sproščujoč večer ob filmu in vroči čokoladi, si pripravite domač lepotni tretma, preberite kakšno knjigo ali se izobražujte na področju, ki vas že dolgo zanima.

Predvsem pa ne pozabite, da samskost ni stigma - nasprotno, število prostovoljno samskih po novejših statistikah vztrajno narašča, marsikdo samski pa kljub nenehnim pritiskom in vprašanjem okolice, ali se s kom videva, živi bolj izpopolnjujoče življenje kot ljudje v dolgoletnih zvezah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice