Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 4.3.2022 07:00
Pandemija covida-19 je povzročila precej več dodatnih plastičnih odpadkov po svetu, so ugotovili raziskovalci. Po ocenah naj bi v 193 državah sveta zaradi pandemije do konca avgusta nastalo 8,4 milijona ton plastičnih odpadkov.

Po podatkih Programa Združenih narodov za okolje človeštvo na leto ustvari okoli 300 milijonov ton plastičnih odpadkov. Ekipa kitajskih raziskovalcev pa predvideva, da je večina koronskih odpadkov - 87,4 odstotka - nastala v bolnišnicah, predvsem v azijskih državah.

Maske in druga zaščitna oprema za zasebno uporabo so pridelale 7,6 odstotka odpadkov, medtem ko je embalaža zaradi povečanega števila spletnih naročil prispevala 4,7 odstotka dodatnih odpadkov, kažejo podatki raziskave.

»Plastični odpadki škodujejo morskemu življenju in so postali velika svetovna okoljska skrb. Pandemija covida-19 je privedla do povečanega povpraševanja po plastiki za enkratno uporabo, kar še povečujejo svetovno težavo plastičnih odpadkov,« so zapisali raziskovalci.

V svetovne oceane se je steklo več kot 25.000 ton koronskih odpadkov, kar predstavlja dolgotrajno težavo za morsko okolje. V roku treh do štirih let bo namreč velik del teh odpadkov naplavilo na obalo ali pa bodo potonili na dno morja.

Zato so raziskovalci pozvali k ustreznejšemu upravljanju z zdravstvenimi odpadki, posebno v razvitih državah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice