Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 1.12.2021 14:25
Prvi dogovor držav članic o ključnih značilnostih evropskega modela športa.

Ministri Evropske unije za šport so včeraj na zasedanju Sveta Evropske unije sprejeli resolucijo o evropskem modelu športa.

»V veliko veselje mi je, da vam lahko povem, da je danes en izjemno velik, zgodovinski dan za šport in za Evropsko unijo. Skupaj s kolegi in kolegicami, evropskimi ministri, pristojnimi za šport, smo sprejeli dva zgodovinska dokumenta, s katerima smo se zavezali, da bomo naredili vse, kar je v naši moči in pristojnosti, da bomo branili evropski model športa, predvsem njegovih vrednot, kot so odprtost, solidarnost, enakost, transparentnost in človekove pravice,« je ob tem povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec

Med glavnimi značilnostmi, opredeljenimi v resoluciji, so piramidna struktura, organizirani šport, strukturiran na nacionalni ravni in z eno zvezo za športno panogo, solidarnost z nižjimi športnimi ravnmi in spodbujanje odprtih tekmovanj.

Z resolucijo bodo podpirali tudi vseživljensko telesno aktivnost

Na zasedanju sveta so ministri sprejeli tudi sklepe o spodbujanju vseživljenjske telesne aktivnosti.

Ministrica Kustec pa je pojasnila: »To pomeni, da bomo naredili vse za to, da bomo odpirali priložnosti, da se vsakdo od nas, ne glede na spol, starost, fizično ali zdravstveno stanje lahko ukvarja s športom oziroma je telesno aktiven in bomo našli tudi način, kako bomo lahko ljudem omogočili, da bodo spremljali to svojo telesno aktivnost.«

Pomoč vrhunskim športnikom

Ministri so razpravljali tudi o dvojnih poklicnih poteh športnikov in o prihodnjih izzivih na področju športa in vlogi Evropske unije.

»Ne samo v času njihove aktivne kariere, ampak tudi ob njihovem prehodu v običajno, torej ne športno aktivnost. Tukaj smo ugotovili, da je pred nami še kar nekaj dela in nalog in se zavezali, da bomo to tudi storili. Pod točko razno smo skorajda enotno že podali glas v smer tega, da bomo tudi vse športne prireditve in dogodke, ki ne bodo spoštovali temeljnih človekovih pravic in načel organiziranja povsod po Evropi tudi ustrezno naslovili in sporočili svoje nestrinjanje k takšnim pristopom,« pravi Kustečeva in dodaja, da so to odločitev že uporabili oziroma se prvič sklicevali na potrjen evropski model športa in njegovo vsebino.

Ta resolucija je prvi dogovor o ključnih značilnostih evropskega modela športa. To je zelo pomemben dosežek in korak naprej ne le za slovensko predsedstvo, temveč tudi za sam šport.

Vsi vemo, da po eni strani šport ljudi navdušuje in jih lahko zbližuje, po drugi strani pa je tudi gospodarska sila in pomemben dejavnik za zdravje in dobro počutje državljanov in državljank.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice