Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 12.7.2022 14:03
Nečloveške razmere za delo v tovarni v Nišu.

Delavci tovarne Jura v Nišu morajo delati v izjemno visokih temperaturah, tovarna pa je bila v času pandemije covida-19 večkrat žarišče okužb, je v ponedeljek poročal srbski portal Nova.rs.

Ta tovarna medijske pozornosti ni vzbudila prvič, saj so mediji v preteklosti že razkrili, da delavci nosijo plenice, ker ne morejo niti na stranišče.

Vodstvo jim ne želi vklopiti klime

Letošnje poletje se delavci Jure borijo z visokimi temperaturami v obratovalni dvorani. Vodstvo jim po njihovih besedah ne prižiga klimatskih naprav, zato komaj dihajo in delajo v mokrih oblačilih, medtem ko je v dvorani včasih tudi do 2000 ljudi, poročajo srbski mediji.

»Notri je kot v savni. Kaos je, naše majice so popolnoma mokre. Varčujejo z elektriko, ugašajo tudi luči, ko imamo odmor,« je povedal eden od delavcev za regionalni informativni časopis Južne vesti.

Dodal je, da so zaposleni podpisovali peticijo, da vodstvo vključi klimatske naprave, a ta doslej ni obrodila sadov.

Vodstvo obtožbe zanika

Vodstvo Jure je obtožbe, da zaradi varčevanja namerno ugašajo klimatske naprave, za Nova.rs zanikalo. So pa priznali, da so nekatere naprave trenutno pokvarjene in »jih bodo v najkrajšem roku popravili«.

Delovna inšpekcija še ni odgovorila na poizvedbe portala, ali so v dvorani opravili inšpekcijski nadzor in kaj so odkrili.

Ponekod nadzorujejo tudi izhode na stranišče

V tovarni Jura je zaposlenih okoli 2700 delavcev, a bi njihov upor po mnenju zaposlene, ki ni želela biti imenovana, zagotovo pomenil izgubo službe, prave alternative za zaposlene pa ni. Po njenih besedah stanje ni boljše niti v drugih tovarnah v Nišu, kjer ponekod nadzorujejo tudi odhode na stranišče.

Dejala je, da so delavci v Nišu prepuščeni sami sami, saj nimajo podpore in pomoči države ne inšpekcije.

»Tu si navaden suženj,« je dejala.

Južnokorejsko podjetje Jura v Nišu izdeluje elektronske dele za avtomobilsko industrijo. Tovarne ima še v Leskovcu in Rači.

Pred tovarno Jura v Leskovcu so se na mednarodni dan dela 1. maja zbrali člani Zveze samostojnih sindikatov Srbije. Predsednik zveze Ljubisav Orbović je za nemško mrežo Deutsche Welle takrat dejal, da je tovarna od svojega prihoda v Srbijo postala simbol slabega odnosa do delavcev.

Starejše novice