Foto: BoBo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 6.10.2021 12:37
Hiši Franko pod vodstvom kulinarične mojstrice Ane Roš je znova uspel velik met. Na lestvici 50 najboljših restavracij sveta se je restavracija iz Kobarida zavihtela na spektakularno 21. mesto.

Ljubitelji dobre hrane so se razvesili novice, da se bo letos vrnila razglasitev 50 najboljših restavracij na svetu. Lestvica, ki jo organizira britanski William Reed Media, lani zaradi pandemije ni bila objavljena, tokrat pa so znova predstavili ugledni seznam 50 najboljših kulinaričnih izkušenj na svetu. 

Prvič se je zgodilo, da je eno svetovno mesto zasedlo tako prvo kot drugo mesto. Gre za København, v katerem domujeta najboljši restavraciji na svetu. Prvo mesto je že petič zasedla danska restavracija Noma, drugo mesto pa si je prislužila restavracija Geranium.

Noma, restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami danskega kuharja Renéja Redzepija, se je na danskem odprla v soseski Christianshavn v Københavnu leta 2003 in nato leta 2010 prvič zasedla prvo mesto na podelitvi 50 najboljših restavracij na svetu.

Redzepi vsako leto ustvari tri menije - oceanski meni, zelenjavni meni in divjačinski ter gozdni meni, slednjega trenutno potrežejo za 377 evrov. Meni vsebuje 20 hodov, dodatna vinska spremljava pa gosta stane 240 evrov.

»Če nas je pandemija kaj naučila, je to, kako krhke so naše sanje, kako neverjetno naporna in težka je lahko ta industrija,« je ob podelitvi dejal Redzepi.

Hiša Fransko pod vodstvom Ane Roš na 21. mestu

Na slovito svetovno lestvico se je tudi letos uvrstila slovenska kulinarična mojstrica Ana Roš, ki se je iz 38. prebila na neverjetno 21. mesto. Hiša Franko, ki jo vodi spretna Ana Roš, je Slovenijo kot kulinarično destinacijo postavila na svetovni zemljevid leta 2017, ko je bila imenovana za najboljšo žensko šefinjo leta.

»Ani Roš je bilo namenjeno postati diplomatka, saj je diplomirala iz mednarodnih diplomatskih študij, preden je spoznala svojega moža Valterja Kramarja in se strinjala, da bo z njim prevzela restavracijo njegove družine. Naučila se je kuhati, zdaj pa je specializirana za zapleteno pripravljene sveže testenine in jedi, ki so osredotočene na lokalne,« so podeljevalci zapisali v predstavitvi.

Reinkernacija v Hiši Franko za 225 evrov

Roš in njena ekipa trenutno ponujajo degustacijski meni z imenom Reinkarnacija, ki temelji na sezonskih pridelkih, ki se lahko začne s cvetačo, črnim tartufom in kremastim jajcem ali pastramijem iz govejega jezika, ostrigami in kristali morskih alg. 

Preostali meni lahko vključuje karkoli, od solate iz gorske kmetije, jezerske postrvi, tortilje, medveje šape do testenin polnjene z marelico. Meni v Hiši Franko stane 225 evrov, z vinsko spremljavo pa 325 evrov.

Če se osredotočimo še na sosednje države, se je na lestvico uspelo uvrstiti še dunajski restavraciji Steirereck ter štirim italijanskim restavracijam, in scier restavracijam Lido 84, Piazza Duomo, Le Calandre ter Reale.

Starejše novice