Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 3.2.2021 09:33
Skupaj z vzponom družbenih omrežjih, so se začele razprave o novi fazi demokratizacije. Družbena omrežja naj bi omogočila, da bodo slišani glasovi manjšim, a kmalu so se pokazale tudi negativne plati družbenih omrežij.

Družbena omrežja so se še posebej v zadnjem času spremenila, okrepila in povečala svoj vpliv. 

»Digitalizacija je v obliki spletnih platform povsem spremenila to področje digitalizacije in bistveno povečala njen vpliv. Privatno življenje je v velikih stvareh tudi zaradi tega enostavnejše, prijetnejše, kupujemo povsod širom po svetu, hkrati pa je ta popolna liberalizacija pripeljala do te faze, da zdaj vsi ugotavljamo, da ne nazadnje rabimo neko trajno ureditev. Kajti moč teh platform je tako velika, da je v ekonomskem smislu bistveno večja, kot so ekonomije posameznih držav,« ugotavlja evropski poslanec Franc Bogovič

Lažne novice na socialnih platformah

Družbena omrežja niso regulirana, zato je na njih mogoče objaviti tudi lažne, nepreverjene ali zavajajoče informacije, kar izkrivlja pogled na realnost. 

»Te platforme so revolucionalizirale tudi način, kaj vse se širi. Včasih smo imeli lažne novice, sovražne novice ves čas prisotne, ampak s pojavom interneta, socialnih platform se širijo bistveno bolj naglo in lahko seveda s tem, ko vsak pristopa, ko lahko vsak zapiše marsikaj, nekontrolirano seveda krha tudi demokracijo. Vedno več državljank in državljanov je vključenih v socialna omrežja in ustvarjajo se različna gibanja. Lažne novice so lahko resna grožnja demokraciji. Imamo mnogo pobud, zakonodaje in regulativ, a je industrija vedno korak pred nami, zato je dobro, da se na te izzive odzovemo,« pravi evropska poslanka Tanja Fajon.

Evropska unija dela korake naprej, a dokler se kot posamezniki in družba ne zavedamo vseh nevarnosti ob izzivih in priložnostih spleta, to ne bo preprečilo zlorab in širjenja dezinformacij, omejevanja svoboščin in krhanja demokracije na spletu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice