Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 20.7.2021 15:14
S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej cepljenih 875.816 oseb, z vsemi pa 769.877, še poroča spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Število okužb v državah članicah Evropske unije in drugod po svetu vnovič narašča, marsikatera država pa je že vstopila v četrti val okužb, medtem ko so druge tik pred njim. Znova se krepijo tudi posamična žarišča virusa, je na vladni novinarski konferenci povedala Maja Bratuša.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je opozoril, da so vse doslej znane različice virusa že osvojili skoraj ves svet, čeprav je trenutno največ skrbi zaradi delta različice in njegove podrazličice delta plus.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je doslej za covidom-19 zbolelo že 2,45 odstotka svetovnega prebivalstva, od tega jih je več kot štiri milijone že umrlo.

Krek: Na četrti val ni več treba čakati

Samo v tednu med 5. in 11. julijem je bilo po svetu odkritih tri milijone novih primerov okužbe, največje povišanje, za kar četrtino, v vzhodnem Sredozemlju, medtem ko Evropa beleži 20-odstotno povišanje.

»Ljudje naj bodo zato zelo pozorni pri načrtovanju potovanj. Spremljajo naj epidemiološke razmere, ki se hitro spreminjajo,« je opozoril Krek. Po njegovih besedah na četrti val ni več treba čakati, saj je ta že tukaj in se razvija, kar je treba sprejeti z vso resnostjo.

Dogajanje v prihodnjih tednih bo po njegovem mnenju odvisno od tega, koliko bomo precepljeni, pa tudi ali smo se naučili živeti tako, da ne dovolimo prenašanja virusa naokoli. 

Opozoril je na previdnost pri udeležbi na različnih poletnih zabavah, ki so namenjene le za prebolele, cepljene in testirane, ostali pa naj se jih izogibajo.

V zvezi z morebitnim tretjim odmerkom cepiva je dejal, da na strokovni ravni še ni odločitve, da pa o tem veliko govorijo in prebirajo strokovne članke.

Vsem, ki morda še odhajajo na dopust v tujino, priporoča, da se vrnejo vsaj do 15. avgusta, pa tudi, da naj ne hodijo takoj po vrnitvi z dopustov k starejšim sorodnikom in se vsaj nekaj časa zadržujejo v izolaciji.

O aktualnih podatkih, ki sicer kažejo na rast števila okuženih, ne pa tudi na rast števila ljudi, ki morajo zaradi hujših težav v bolnišnico, je Krek dejal, da ni treba dvomiti, da bo tudi do tega prišlo. 

Spomnil je tudi, da se te številke začnejo dvigovati vsaj dva tedna po rasti števila okuženih, zato se lahko že konec tega ali naslednji teden zgodi, da bo moralo v bolnišnico več obolelih s covidom-19.

Starejše novice