Vir: Facebook profil Thomas the Tank Engine
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Ned, 11.9.2022 08:35
V otroški animirani seriji Lokomotivček Tomaž in prijatelji bo konec septembra prvič nastopil Bruno the Brake, ki ima motnjo avtističnega spektra.

Animirana serija Lokomotivček Tomaž in prijatelji že od leta 1984 pripoveduje o predrznem modrem lokomotivčku Tomažu, ki ob strani ponosno nosi številko ena. 

S svojimi prijatelji Jakobom, Poldijem, Lili, Henrikom in Gorazdom v štiriindvajsetih sezonah doživi mnoge pustolovščine, sprevodnik in načelnik postaje pa vedno poskrbita za to, da se vse srečno konča.

V novi sezoni se bo Tomažu in njegovim prijateljem pridružil Bruno the Brake.  

Obraz na vzvratni strani

»Lik smo skrbno izbrali, da bo čim bolj natančen fiktiven prikaz motnje avtističnega spektra,« so za The Guardian povedali pri ameriškem trgovskem velikanu Mattel. V ta namen so k sodelovanju povabili organizaciji Autistic Self Advocacy Network in National Autistic Society UK.

Dodali so, da ima Bruno the Brake obraz na vzvratni strani, kar mu »omogoča edinstven pogled na svet«. Da ima rad urnike, rutino, vozne rede in situacije, ko gre vse po načrtu. 

Prav tako lahko svojim prijateljem sporoča, kdaj je preobremenjen, zaskrbljen ali vznemirjen, tako da »maha z lestvami« in ima semafor, s katerim »kaže svoje čustveno stanje«. Kadar je močan hrup pa včasih nosi ščitnike za ušesa.

Otroci dobijo vpogled v življenja svojih sovrstnikov

»Čeprav Bruno the Brake premišljeno odraža lastnosti in želje nekaterih oseb z motnjo avtističnega spektra, en animirani lik ne more zajeti resničnih življenjskih izkušenj vseh,« so za The Guardian sporočili iz podjetja.

Vodja National Autistic Society UK Tom Purser je dejal, da je pomembno, da »tovrstne like vsi vidijo na zaslonih, saj je v Veliki Britaniji približno 160.000 šoloobveznih otrok s to motnjo«. 

Povedal je še, da si ti otroci »želijo, da se njihove zgodbe pripovedujejo« in dodal, da na ta način tudi drugi otroci dobijo vpogled v življenja svojih sovrstnikov in jih tako lažje razumejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice