Foto: Slavko Prijatelj
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Tor, 28.9.2021 15:47
Govorili smo z Ribiško zvezo Slovenije in preverili, kako nevaren je lahko ugriz soma in kako velike some najdemo v naših jezerih.

Po družbenem omrežju Facebook je zaokrožila objava, v kateri je avtor delil slike ugriza soma. Ta naj bi žensko ugriznil med kopanjem v jezeru

Izvedeli smo, da je avtor objave na družbenem omrežju delil fotografije ženske, ki naj bi jo som ugriznil v Nemčiji.

Avtor objave Grega Skutnik pa ob tem opozarja, da so po sto kilogramov in več ter več kot 2,5 metra dolgi somi prisotni v veliki večini naših jezer v Sloveniji.

»Veliki« som

Som lahko zraste do tri metre v dolžino in tehta več deset kilogramov. Spada med največje evropske sladkovodne ribe, vsekakor je največja riba pri nas v sladkih vodah.

Na Ribiški zvezi Slovenije izpostavljajo, da je som naša domorodna vrsta rib, na katerega podnebne spremembe pozitivno vplivajo - prija mu topla voda in bistveno hitreje raste in uspeva v vodah Sredozemskega bazena kot pa v hladnih področjih. Njegov tipičen habitat so velike počasne reke srednje in vzhodne Evrope.

Soma najdemo v večini jezer, kamor je bil naseljen. 

Najbolj znano prebivališče somov je Blejsko jezero, predvsem zaradi možnosti potapljanja in večje vidljivosti pod vodo v primerjavi z drugimi jezeri oziroma nekdanjih peskokopih srednje in vzhodne Slovenije.

Spomnimo, leta 2014 je avstrijski ribič v Blejskem jezeru ujel 245 centimetrov velikega soma, ki je po ocenah tehtal od 80 do 90 kilogramov.

Tudi avtor objave na Facebooku je v slovenskem jezeru ujel soma, velikega 243 centimetrov, ki je tehtal 73 kilogramov – skratka, soma, težjega in večjega od povprečnega moškega.

Foto: Grega Skutnik

Načeloma so somi lahko zelo veliki: V Evropi so bili ujeti primerki do treh metrov dolžine. Po Brošuri Zavoda za ribištvo Slovenije o domorodnih ribah celinskih voda so rekordne somove mere 500 centimetrov, masa 400 kilogramov in starost 80 let. 

So lahko somi nevarni?

Ribiška zveza Slovenije za Ljubljanainfo poudarja, da som ne napada ljudi, če pa ga kakorkoli presenetimo, pa lahko odreagira nepredvidljivo, kar vsekakor lahko predstavlja tudi nevarnost za človeka.

Predvsem pa izpostavljajo, da som ne napada plavalcev kar tako.

Lahko pa je nevaren, če ga namerno ali nenamerno preplašimo v njegovem gnezdu. Podobno je, ko samec čuva ikre do izvalitve - takrat som lahko ugrizne, da preplaši vsiljivca.

V habitat somov pa se s povečanim kopanjem v jezerih posega vedno pogosteje in vedno bolj aktivno.

Kaj narediti, če vas ugrizne som?

Som ima veliko majhnih zob na začetku gobca, ki spominjajo na črto igel, niso pa zelo ostri. Kljub temu da noben ugriz, tudi opozorilni, ni prijeten, je malo verjetno, da bi sam ugriz lahko pustil trajne fizične posledice. V primeru ugriza je dobro obiskati zdravnika.

A v Sloveniji doslej še niso zabeležili primera, da bi som ugriznil človeka. 

Je pa som požrešen in napada perjad – race, labode, golobe, dvoživke in sesalce, ki so manjši od njega – na Ribiški zvezi Slovenije pravijo, da je teh primerov veliko. 

Somi torej za človeka ne predstavljajo grožnje, je pa potrebno vsako žival spoštovati in jo v naravnem habitatu pustiti pri miru.

Starejše novice