Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 16.1.2023 18:19
Se danes počutite kaj bolj otožno kot ostale dni? Razlog tiči v tem, da naj bi bil današnji dan najbolj depresiven dan v letu. Preverili smo, ali je v tem kaj resnice in zakaj je tako.

Januar naj bi bil najbolj depresiven mesec v letu. Božičnih praznikov je konec, manj je tudi druženja s prijatelji, denarnice so po decembrskih nakupih prazne, novoletne zaobljube pa večinoma že prelomljene.

Najbolj depresiven dan v letu

Ker naj bi bil ponedeljek najslabši dan v tednu, ne čudi, da je tudi najbolj depresiven dan v letu ponedeljek. Tretji ponedeljek v januarju so kot najbolj depresiven dan v letu prvič razglasili leta 2005.

Takrat je psiholog Cliff Arnall sestavil enačbo, s pomočjo katere je izračunal ta dan.

V enačbo so vključene naslednje spremenljivke, in sicer denarni dolgovi, višina plače, čas, ki je minil od božiča, vreme, prelomljene novoletne zaobljube in nizka stopnja motivacije, katerih kombinacija naj bi pomenila, da smo na ta dan bolj otožni.

Vendar pa nobenega faktorja enačbe ne moremo oceniti ali preveriti. Izračunal pa je tudi najsrečnejši dan v letu, ki pa naj bi bil med 21. in 24. junijem.

Otožni ponedeljek marketinška poteza

Strokovnjaki pravijo, da naj otožni ponedeljek oziroma 'blue monday' ne bi imel znanstvene podlage in naj bi bil marketinška poteza britanske turistične agencije, ki je želela prodati potovanja v tople kraje.

Kljub temu pa se je mit vseeno ohranil in ga še danes izkoriščajo predvsem proizvajalci alkoholnih pijač.

Kako si lahko izboljšamo razpoloženje?

Če smo slabe volje, nam lahko pomagata zdrava prehrana in telesna vadba. Lahko telovadimo doma, gremo na sprehod ali v telovadnico. Poleg tega si moramo vzeti čas zase in početi stvari, ki so nam všeč.

Če pogrešamo prijatelje, jih lahko pokličemo ali povabimo na obisk. Poiščemo si lahko tudi nove izzive in se lotimo kakšnega tečaja, ki si ga želimo in s katerim že dolgo odlašamo. Za boljše počutje si lahko na papir napišemo stvari, ki smo jih dosegli, in izzive, ki nas še čakajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice