Ustvarjeno dne
Pet, 25.9.2020 12:12
Okoli 100 protestnikov za podnebno pravičnost, se je male pred poldnevom zbralo na Prešernovem trgu, od koder so se z glasnimi vzkliki odpravili pred vlado.

Protestniki, ki so se sprehodili od Prešernovega trga do vlade, so z glasnimi vzkliki opozarjali na podnebne spremembe. Med drugim so gospodarskemu ministru sporočali: "Andrej, a veš, zapreti moraš TEŠ!"

Slišati je bilo tudi slogan: "Za ribe, za ptice, za delavske pravice!" in "Narave ne damo, za gradbeno jamo."

Protesti so se danes odvili po vsem svetu, so sporočili vodilni v gibanju Petki za prihodnost. Akcije so in tudi v prihodnje bodo prilagojene epidemiološkim razmeram.

V Sloveniji so Mladi za podnebno pravičnost petek izkoristili za akcijo proti premogu, zbrali so se ob 11.30 na Prešernovem trgu. "Naša vlada pripravlja škodljive podnebne ukrepe - strategija za izstop iz premoga in dolgoročna podnebna strategija nas peljeta v podnebni zlom, pospešujeta betoniranje narave in povečujeta revščino. To so ukrepi proti delovnim ljudem in proti naravi," so zapisali pod pozivom k protestu na spletnem družbenem omrežju Facebook.

Med drugim zahtevajo zasledovanje planirane odrasti, znižanje toplogrednih plinov za vsaj 60 odstotkov in pravično opustitev premoga najkasneje do leta 2030 ter konec pravnih postopkov prevlade domnevno javnega interesa energetskega lobija nad javnim interesom ljudi po ohranjeni naravi. Tudi Mladi za podnebno pravičnost so pozvali k nošenju mask in ohranjanju razdalje med udeleženci.

Starejše novice