Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 6.4.2022 21:40
Generalna skupščina združenih narodov bo jutri glasovala o izključitvi Rusije iz Sveta za človekove pravice združenih narodov zaradi napada na Ukrajino.

Generalna skupščina združenih narodov bo v četrtek predvidoma po 16. uri po srednjeevropskem času glasovala o izključitvi Rusije iz 47-članskega Sveta za človekove pravice ZN v Ženevi zaradi napada na Ukrajino.

Resolucijo so s pomočjo nekaterih drugih držav predlagale ZDA po odkritju pobojev civilistov v Buči.

Možna druga izključitev države iz Sveta za človekove pravice

V primeru uspeha tričetrtinske večine 193-članske Generalne skupščine združenih narodov, bo to druga izključitev države iz leta 2006 ustanovljenega Sveta za človekove pravice. Leta 2011 je bila izključena Libija zaradi pobijanja protestnikov.

Med državami, ki niso končale svojega triletnega mandata v Svetu za človekove pravice so sicer tudi ZDA. Leta 2018 se je bivši predsednik Donald Trump odločil, da je organ preveč kritičen do Izraela in ZDA umaknil iz članstva. Pod predsednikom Joejem Bidnom so ZDA znova kandidirale in so od leta 2021 spet članica.

Če bo predlagateljem resolucije uspelo zbrati zadostno število glasov Rusija tehnično ohranja članstvo v Svetu do konca svojega mandata, vendar pa ne bo smela sodelovati v zasedanjih ali glasovati o resolucijah.

ZDA ponovna članica od leta 2021

Med državami, ki niso končale svojega triletnega mandata v Svetu za človekove pravice so sicer tudi ZDA. Leta 2018 se je bivši predsednik Donald Trump odločil, da je organ preveč kritičen do Izraela in ZDA umaknil iz članstva.

Pod predsednikom Joejem Bidnom so ZDA znova kandidirale in so od leta 2021 spet članica.

Bo jim uspelo zbrati zadostno število glasov?

Če bo predlagateljem resolucije uspelo zbrati zadostno število glasov Rusija tehnično ohranja članstvo v Svetu do konca svojega mandata, vendar pa ne bo smela sodelovati v zasedanjih ali glasovati o resolucijah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice