Vir: Facebook Varaždinska županija
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 26.5.2022 12:23
Vzhod in severovzhod Slovenije so v sredo popoldne zajela močna neurja. O hudih posledicah neurja poročajo tudi s sosednje Hrvaške, kjer je toča za seboj pustila pravo razdejanje.

Sever in severovzhod Hrvaške so včeraj v popoldanskih in večernih urah zajela huda neurja. 

Neurje je močno prizadelo območje ob meji s Slovenijo v Krapinsko-zagorski županiji, pa tudi več občin in mest v Varaždinski županiji in del Međimurske županije. 

Najhuje pa sta bili prizadeti območji Veliki Bukovac v Varaždinski županiji in Hum na Sotli v Krapinsko-zagorski županiji. 

Padala toča v velikosti teniške žogice

Kot poročajo hrvaški mediji, je v občini Veliki Bukovac padala toča v velikosti teniške žogice. V omenjeni občini so sicer znani po proizvodnji cvetja.  

Po hudem neurju pni ostal nepoškodovan niti en rastlinjak. Prav tako je bilo poškodovanih veliko stavbnih objektov in kmetijskih zemljišč. Prebivalci poročajo tudi o poškodovanih cestah in uničenih avtomobilih. 

Uničena polovica celotne hrvaške proizvodnje cvetja

Varaždinski župan Anđelko Stričak je za hrvaški portal N1 povedal, da preverjajo situacijo in škodo, ki je nastala, a da lahko že zdaj lahko rečejo, da je škoda v cvetličarstvu 50-odstotna. 

»Polovica hrvaške cvetličarske proizvodnje uničena. Rastlinjaki so uničeni, na pridelkih je velika škoda,« je povedal. 

Dodal je, da na srečo v rastlinjakih ni bilo nikogar: »Na srečo takrat v rastlinjakih ni bilo nikogar. Če bi bil kdo v njih, bi danes govorili o poškodovanih, morda celo mrtvih.«

Domačini takšnega neurja ne pomnijo

Kot je še povedal, se je pogovarjal s tamkajšnjimi starejšimi prebivalci, ki so zatrdili, da česa takega še niso doživeli. »Sam sem preživel domovinsko vojno, videl sem marsikaj, a to, kar sem videl v rastlinjakih, je videti grozno,« je še dejal. 

Kot pravi župan, bodo po oceni škode za območje Velikega in Malega Bukovca razglasili naravno nesrečo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice