Globe Life Field Stadium, Arlington, Texas, 5. april 2021. foto: zajem zaslona
Ustvarjeno dne
Sob, 10.4.2021 13:38
Tekma med Texas Rangers in Toronto Blue Jays je bila popolnoma razprodana.

V zadnjem letu smo se tako privadili gledati športne prireditve brez gledalcev, da je deluje pogled na poln stadion kot scena iz (navdušujočega) znanstveno-fantastičnega filma. Ja, v Texasu se je pred dnevi na stadionu zbralo 38.238 ljubiteljev baseballa, da bi si ogledalo tekmo med domačo ekipo Texas Rangers in gostujočimi Toronto Blue Jays.

Kako se je to lahko zgodilo? Druga največja ameriška zvezna država je z 10. marcem napovedala ukinitev vseh zajezitvenih ukrepov proti epidemiji covid-19. Guverner Greg Abbott se je za 100 % odprtje odločil na podlagi števila cepljenj in v izogib dodatni ekonomski škodi, ki jo je prizadejala epidemija.

Teksas je po aktualnih podatkih cepil več kot 8,5 milijona od 29 milijonov prebivalcev in tradiocionalno republikanska država se zdaj odpira ekonomiji, navkljub opozorilom, da gre za preuranjen ukrep. Teksasu je s sprostitvijo ukrepov nekaj dni pozneje sledil tudi Mississippi.

Posnetki z razprodanega stadiona Globe Life Field v Arlingtonu,  na katerem razen obvezne maske ni bilo drugih omejitev ter socialne distance, so obšli svet. Isti dan je predsednik Joe Biden tekmo označil za »napako«.

Kot je dejal v pogovoru za ESPN, je »šlo za njihovo odločitev, a mislim, da je bila ta napačna. Morali bi poslušati Dr. Faucija, znanstvenike in eksperte. Osebno mislim, da to ni bilo odgovorno.«

Video posnetek s tekme si oglejte spodaj:

Previdno odpiranje javnih dogodkov so napovedali tudi na obeh straneh ZDA, tako v New Yorku, kot v Kaliforniji se dogodki začenjajo kmalu, a za zdaj s precej strogimi omejitvami kot so nošenje mask, socialna distanca in potrdila o negativnem testu, oz. cepljenju proti Sars-Cov2.

ZDA trenutno celo presega zastavljene cilje v cepljenju (za razliko od EU držav) in zadnje dneve povprečno cepi po 3 milijone ljudi dnevno.

Večina Evrope v primežu tretjega vala epidemije in brez jasnih načrtov odpiranja

V Evropi se nadaljuje tretji val okužb in za zdaj iz večine držav še ne prihajajo jasni načrti za odprtje športnih dogodkov.

Anglija kot najbolj precepljena evropska država napoveduje popolno odprtje ekonomije s 21. junijem, če ne bo prišlo do dodatnih zapletov, medtem ko so Nemčija, Avstrija, Švica in Nizozemska že oblikovale sklade, ki bodo organizatorjem javnih dogodkov krili stroške nastale iz naslov odpovedanih dogodkov zaradi epidemije (ko se enkrat začnejo), vlade v preostanku EU, tudi slovenska, za zdaj ne odgovarjajo na podobne pozive lokalnih organizatorjev dogodkov.

Medtem se na Japonskem še vedno nadejajo izvedbe lani prestavljenih Olimpijskih iger, a z precejšnjimi omejitvami, ki še niso dokončno dorečene – za zdaj se ve le to, da tam ne bodo gostili gledalcev iz tujine, ki so jim že ponudili vračilo kupnine za kupljene vstopnice.

Starejše novice