Slika je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 5.5.2022 13:54
Hrvaško pretresa primer 39-letne ženske, ki je v 24. tednu nosečnosti zaradi malignega tumorja v glavi otroka želela narediti splav. Zavrnili so jo vsi zdravniki, na katere se je obrnila. Pomoč bo v skrajnem primeru poiskala v Sloveniji.

Nosečnica je za ogromen maligni tumor na možganih otroka izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati, je razkril hrvaški spletni portal Index.hr

»Zdravnica mi je rekla, da bo otrok, če preživi, imel hude poškodbe možganov, oziroma bo živel kot rastlina. Ničesar od tega ni napisala. Pisno sem dobila samo diagnozo, da ima progresivni tumor, ki raste in pritiska na male možgane,« je nosečnica povedala za hrvaški časnik 24sata.

Zakon na hrvaškem omogoča splav tudi po desetem tednu

Dodala je, da je na diagnozo čakala vse od 19. aprila. Ko je diagnozo dobila, pa se je odločila za splav. Zdravniki, na katere se je obrnila, so ji dejali, da ta po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

To je v sredo po razkritju njenega primera potrdil tudi hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš.

»Vsaki ženski na Hrvaškem mora biti omogočena prekinitev nosečnosti tudi po izteku desetih tednov, če za to postajajo medicinski razlogi,« je sporočil in opozoril zdravstvene ustanove, da morajo točno in v ustreznem času obvestiti paciente o njihovih pravicah in možnostih.

Pomoč bo v skrajnem primeru poiskala pri nas

39-letna nosečnica se je odločila, da če ne bo mogla opraviti splava na Hrvaškem, to storila v Sloveniji. Po njenih besedah je v Sloveniji odnos diametralno nasproten od Hrvaške.

»Tam so mi dali podrobna navodila, polni so spoštovanja, človeški so, njihov odnos je neopisljivo drugačen in ni nobenih problemov,« je pojasnila za 24sata.

Njena odvetnica Vanja Jurić je ob tem dodala, da je Slovenija rešitev samo, če ne bo uspela njihova pravna bitka na Hrvaškem. Splav je sicer na Hrvaškem zaradi ugovora vesti zdravnikov vse težje dostopen.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice