Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 18.8.2021 12:13
Novo zdravilo proti covidu-19 že v drugi fazi testiranja.

Farmacevtsko podjetje Pfizer po razvoju cepiva proti koronavirusu tokrat že preizkuša novo zdravilo proti covidu-19 v obliki tablete. Javni podatki o razvoju zdravila so zelo obetavni, kar predstavlja pomemben korak v boju proti pandemiji, poroča Slovenska tiskovna agencija.  

Strokovnjak Kemijskega inštituta Roman Jerala pravi, da je razvoj zdravila v polnem teku in predvideva izdajo zdravila že konec tega leta.

Kako bo delovalo zdravilo?

Zdravilo proti covidu-19 razvijajo v obliki tablete. Ljudje bi jo zaužili takoj po zaznavi prvih simptomov.

Trajanje zdravljenja naj bi potekalo pet dni z dvakratnim zaužitjem zdravila na dan.

Tableta je sestavljena iz zaviralcev proetaz, ki so učinkovite pri zdravljenju in preprečevanju širjenja virusnih okužb. Zdravilo je namenjeno za omilitev simptomov koronavirusa. Jerala pravi, da so predklinična testiranja zdravila proti covidu-19 v podjetju Pfizer končana in tako pričenjajo z drugo fazo. Prvi rezultati naj bi bili vidni že v mesecu oktobru.

 Kaj pomeni zdravilo za ostale koronavirusne bolezni?

Slovenska tiskovna agencija po besedah Jerale izpostavi, da testiranje zdravila poteka tudi na drugih vrstah koronavirusa. Po prvih rezultatih naj bi novo zdravilo zaviralo tudi te.

V naslednjem tednu pričakujemo sestanek farmacevtske korporacije Pfizer s predstavniki ministrstva za zdravje, kjer bo potekala predstavitev dosedanjih raziskav in predvideni potek nadaljnjega razvoja zdravila proti covidu-19.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice