Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 19.3.2021 09:34
Preverili smo, ali je smrti v Sloveniji zaradi pasjih ugrizov veliko in ob tem spominjamo še na dva odmevna primera.

Iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so za Ljubljanainfo odgovorili, da poznamo v zgodovini Slovenije, poleg nedavne nesreče v Mengšu, še dva primera, ko je pes do smrti poškodoval človeka.

Afera Baričevič

Tako imenovana Afera Baričevič, oziroma Afera bulmastifi se nanaša na dogodke in okoliščine, povezane s smrtjo zdravnika Saše Baričeviča, ki so ga 2. februarja leta 2010 v njegovem domu do smrti pogrizli njegovi psi pasme bullmastiff. Incident je zaradi nenavadnih okoliščin Baričevičeve smrti in njegovih političnih povezav dobil politične razsežnosti, porodil pa je tudi številna vprašanja in ugibanja.

Saša Baričevič je bil solastnik enega najbolj znanih diagnostičnih centrov v Sloveniji, prijateljeval pa je s številnimi vplivneži, med drugim tudi politiki. 

Psi, ki so leta 2010 dosmrtno pogrizli Baričeviča, so že leta 2006 napadli in poškodovali Baričevičevega soseda. Po incidentu so bili psi kljub odločitvi inšpektorata, da jih je treba usmrtiti, vrnjeni Baričeviču, zaradi česar so se pojavili sumi zlorabe položaja več državnih uradnikov. 

Po Baričevičevi smrti so se pojavile tudi neovržene navedbe, da naj bi Baričevič s svojimi psi spolno občeval, kar bi lahko bil tudi vzrok za agresivnost psov. 16. decembra je bilo v medijih objavljeno mnenje Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki potrjuje prisotnost živalskih sledi na umetnem penisu. Dan za tem je Nacionalni veterinarski inštitut potrdil, da je so bili na kondomu odkriti sledovi DNK vseh treh bulmastifov. 

Črnomelj – Šum

Tatjano Šum, mater lastnika psov so leta 2017 napadli trije pitbuli pred lastno hišo, kasneje pa je za posledicami prehudih ran umrla v bolnišnici. Tragedija se je zgodila v Mavrlenu.

Po takratnih podatkih Splošne bolnišnice Novo mesto je 71-letnica umrla zaradi izjemno hudih poškodb, ki so nastale kot posledica številnih pasjih ugrizov. Po začetni nujni oskrbi v reanimacijskem prostoru so ugotovili ugrize po vratu, prsnem košu in okončinah, CT diagnostika pa je pokazala izjemno težke poškodbe okostja, mehkih tkiv in žil.

40-letni lastnik je namreč pse zadrževal v neustreznih prostorih brez svetlobe in v slabih higienskih razmerah, kjer so živeli med lastnimi iztrebki.

Starejše novice