Qasim Hazinyar (vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Tor, 17.8.2021 15:42
V Afganistanu zaradi prevlade talibanov vlada popolni kaos, mnogi Afganistanci so pri poskusu pobega iz države izgubili življenje. Kako trenutno krizo doživlja 23-letni Qasim Hazinyar?

Afganistan je pod oblastjo talibanov, ki številnim tamkajšnjim prebivalcem povzročajo pravi pekel. Prenekateri so želeli zapustiti državo in ob tem umrli, tragedijam pa ni videti konca. Afganistanske družine doživljajo hude krize, med njimi tudi družina Qasima Hazinyara

Qasim je 23-letni Afganistanec, ki z družino živi v tretjem največjem mestu v Afganistanu, Heratu. Z grozo opazuje dogajanje v svoji državi, med drugim pa je kritičen do afganistanskega predsednika, ki je zbežal iz države. 

Ljudje so prodali vse, kar so imeli 

Trenutna situacija je za Afganistance nevzdržna. Prebivalci želijo na vsak način pobegniti v druge države. Qasim govori o posameznikih, ki so prodali vso imetje in se odpravili do meje, kjer so se morali razočarano vrniti domov. Veliko željo po selitvi ima tudi 23-letnik, saj v svoji državi ne vidi prihodnosti.

Čeprav je želja po zapustitvi Afganistana neskončna, pa je praktično nemogoča. »Meje so zaprte, letov ni, otežena situacija pa dela Afganistance vse bolj jezne,« za Ljubljanainfo pripoveduje Qasim. Prebivalci so tako obtičali v kaotičnem Afganistanu.

Ljudje v želji po pobegu plezajo na letala, svet pa pretresajo slike otrok, ki so v košarah privezani na letalo. Starši se na vsak način trudijo spraviti otroke iz države, saj se zavedajo, da jih v nasprotnem primeru čaka kruta usoda. 

Starši so otroka dali v košaro in nato privezali na letalo (vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).

Če prebivalcem ni uspelo zapustiti Afganistana, pa je bil toliko bolj srečen njihov predsednik Ashraf Ghani, ki je odšel, še preden so talibani zavzeli predsedniško palačo. Qasim je do dejanja kritičen: »To enostavno ni bilo prav.«

Talibani (vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).

Zaskrbljen za svojo družino

»Moja družina je obupana,« za Ljubljanainfo razlaga Qasim. Družina Hazinyar doživlja veliko krizo, ki pa jo najmočneje doživljajo predstavnice nežnejšega spola.

»Največje spremembe doživljajo ženske,« je prepričan Qasim. 23-letni Afganistanec ima dve sestri, ki sta redno obiskovali univerzo. To ni več mogoče, saj ženskam ni več dovoljeno pridobivati formalne izobrazbe.

Starejša sestra je zaključevala zadnji letnik medicine, nadaljnji študij pa so ji preprečili talibani. »Zapravila je šest let svojega življenja,« poudari Qasim. Mlajša sestra prav tako ne sme več obiskovati univerzitetnih predavanj, kar dodatno otežuje situacijo družine. 

Z velikimi problemi se sooča tudi njegova mati, ki je učiteljica v srednji šoli. Službe že ni opravljala teden dni, saj ji talibani preprosto ne pustijo. Prihodnost družine je tako zelo negotova.

23-letnika trenutna kriza zelo skrbi (vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).

Popoln nadzor nad ženskami 

Talibani so zavzeli cel Afganistan, Qasim pa opisuje trenutek, ko so vstopili v njegovo mesto: »Takoj, ko so zavzeli Herat, so ženskam prepovedali iti v službo ali na univerzo, za srednješolska dekleta pa so dejali, da pri tem potrebujejo spremstvo. Enaka pravila veljajo na ulicah, če si ženska, potrebuješ spremstvo. Če kršiš pravila, si takoj opozorjena.« 

Ženske ne smejo nositi ličil, morajo pa nositi burke. »Ženske so tukaj kot v zaporu, pod stalnim nadzorom,« za Ljubljanainfo pripomne Qasim. 

Mlad Afganistanec je prepričan, da je režim talibanov predvsem škodljiv za ženske, saj jih ponižuje in uničuje njihovo samopodobo. 

Kaj bo prinesla prihodnost? 

Čeprav nadaljnih dogodkov ne zna napovedati nihče, pa Qasim ne vidi svetle prihodnosti. 

»Talibani bodo oblikovali svojo državo, ženske bodo veliko trpele, saj ne bodo imele izobrazbe in svobode. Ne kaže nam dobro,« je prepričan Afganistanec. 

Svojo pot želi nadaljevati v državi, ki zagovarja enakost spolov in je do svojih prebivalcev strpnejša. 

Qasim se želi preseliti v drugo državo (vir: osebni arhiv Quasim Hazinyar).

Starejše novice