Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 5.4.2021 06:28
Približno 11 odstotkov žensk ima težave z zanositvijo. Takšne težave se lahko pojavijo pri vsakomur, ne glede na odlično formo v kateri ste – ali koliko sledilcev ovulacije ste si prenesli v telefon.

Število neplodnih parov se povečuje. V Sloveniji se vsak šesti par srečuje s to problematiko. 

Raziskave kažejo, da je pri 30 odstotkov parov vzrok na strani ženske, v 30 odstotkov primerov je pri moškem, v 25 odstotkih je vzrok prisoten pri obeh partnerjih - moški in ženska, v 15 odstotkih neplodnosti pa je vzrok neznan.

Težava je v svetu v katerem živimo

Na vprašanje, zakaj je v zadnjem času povečan trend neplodnosti, naturopatinja Karin Jež odgovarja: »Menim, da je to rezultat skupka več vzrokov. Živimo v svetu, kjer je hiter način življenja postal naš vsakdan. Če želiš biti uspešen, moraš vso svojo energijo vložiti v uresničitev zastavljenih ciljev. To za seboj potegne veliko stresa, depresije, anksioznosti, raznih bolezni in ne nazadnje tudi zavestno odločitev za poznejše načrtovanje družine ali pa odločitev za življenje brez otrok. Poleg tega pa so svet preplavile tudi različne vrste kontracepcij in nenaravno pridelane hrane. Vse to poruši naše ravnovesje v telesu.«

Naturopatinja prav tako izpostavlja »moč misli«: »Veliko oseb, ki ima težave z neplodnostjo imajo globoko v sebi vtisnjen biološki konflikt, ki so ga doživeli v tem življenju. Ti konflikti so različni glede na posameznike in če osebe ne razreši tega konflikta, ne more zanositi ali donositi živega otroka. Velikokrat ne gre za konkreten biološki konflikt, ampak zgolj za miselni vzorec, ki ga je oseba več časa poslušala. »Moč misli« je širok pojem, ki zajema več aspektov in lahko vpliva na fizično telo.«

Kaj vendarle storiti?

  • Preden načrtujemo otroka moramo paziti na zdrav način življenja. Pod zdrav način življenja spada uravnotežena in raznolika prehrana, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov - ekološko pridelana hrana - pitje zadostne količine vode, opustitev kajenja in pitja alkohola, redne rekreacije in vsakodnevno sproščanje.
    Pomembno je tudi zaužitje folne kisline vsaj en mesec pred zanositvijo. Dobimo jo v zeleni zelenjavi, cvetači, fižolu, grahu, repi, sončničnih semenih in sadju - banane, jagode, grenivke, maline, pomaranče. Pomembno je, da hrane ne kuhamo predolgo, saj se folati s segrevanjem razgradijo.
  • Pri blagih težavah z zanositvijo si sami lahko pomagamo na več načinov. Kot prvo moramo poskrbeti, da pijemo dovolj vode in spimo, skrbimo za redno rekreacijo, ki ne sme biti preveč intenzivna, poskrbeti moramo za sproščanje - meditacije, sproščanje v naravi, joga … - in če imamo stresno življenje, si ga moramo malo umiriti.
    Hrana, ki jo zaužijemo mora biti bogata z vitamini in minerali, ekološko pridelana hrana. Obstaja tudi veliko prehranskih dodatkov, ki ugodno vplivajo na hormonsko ravnovesje v teles, naprimer shatavari, maca ….
  • Če do zanositve ob upoštevanju zgoraj naštetega še vedno ne pride je potrebno poiskati strokovno pomoč. Velikokrat gre le za fizične pregrade, ki ne dopustijo da bi prišlo do oploditve. V teh primerih je potreben kirurški poseg, ki te pregrade sprosti.
    Če vzrok za neplodnost ni fizična pregrada, ampak katera druga oblika patologije oziroma vzrok za neplodnost ni znan, se lahko poskusite obrniti na naturopata, ki je strokovno podkovan v tej smeri.

Neuropatija pomaga predvsem razumeti

Naturopat z manualnimi obravnavami podpre energetski nivo v telesu in poda navodila kaj mora oseba s to težavo jemati oz. kako živeti da najbolj optimalno podpre svoje telo. Ukvarjal se bo tudi s tem kako usmeriti svojo »moč misli« v želen cilj.

Prehranska svetovalka, Alja Dimic, je o težavah z zanositvijo večkrat govorila na svojih družbenih omrežjih in tudi na svojem blogu.

Sama je namreč imela težave z zanositvijo, saj je pri 24-letih pristala v prezgodnji menopavzi, razlaga, da ji je neuropatinja »razložila kako delujejo žleze, kako hormoni in zakaj nam pravzaprav služijo. Razložila mi je pomen prehrane, naših čustev in misli.«

Alja je v svojih objavah večkrat razlagala, da je njene težave rešilo to, da ni nič razmišljala o tem, da ni zdrava, da v njej le ni vse v redu, da morda nikoli ne bo zanosila:

»Bila sem pomirjena, v nekem drugem svetu. In ko sem takrat, po treh mesecih dobila svojo menstruacijo, ko sem prvič v življenju začutila svoje jajčnike, sem vedela, da delam prav. Takrat sem dojela, da smo veliko več kot skupek kosti in organov. Da smo močno duhovna in čustvena bitja, ki lahko dosežejo vse, kar si želimo, če le verjamemo v to oziroma živimo tako, kot da to že imamo.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice