Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 7.10.2021 11:58
Močnejši potres z magnitudo 4,6, ki je v četrtek zvečer okoli 22. ure stresel širše območje Splita, glede na prve podatke ni povzročil večje gmotne škode.

Območje blizu Splita na hrvaški obali je včeraj okoli 22. ure stresel močnejši potres 5,1 stopnje, je sporočil Evromediteranski seizmološki center.

Kasneje je Seizmološka služba Republike Hrvaške objavila, da je bila magnituda potresa 4,6 po Richterju.

Čutili so ga na območju Dalmacije in v Bosni in Hercegovini, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina. Potres z žariščem pri Buškem jezeru ob meji Hrvaške z Bosno in Hercegovino je prestrašil prebivalce v obeh državah.

Žarišče potresa je bilo 40 kilometrov severovzhodno od Splita na petih kilometrih globine.

Po poročanju nekaterih hrvaških medijev so s streh padali strešniki, v Splitu naj bi se zrušil kamniti zid, škoda naj bi nastala tudi v nekaterih stanovanjih.

Po dosedanjih podatkih ni bilo večje gmotne škode. Z nekaj hiš blizu žarišču je popadal omet, v vasi Dicmo se je zrušil del stare hiše. Hrvaški mediji poročajo tudi o manjših plazovih na cestah, ki so posledica potresa.

Po pričevanjih prestrašenih prebivalcev so se tla tresla približno deset sekund.

Čeprav je v času potresa deževalo, so mnogi zapustili svoje hiše, predvsem v krajih Trilj in Sinj, ki sta bili bližje žarišču, je poročal splitski časnik Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

Starejše novice