Ustvarjeno dne
Pon, 28.9.2020 15:03
Tiktok se je zaenkrat izognil omejitvi delovanja v ZDA, po tem ko je okrožno sodišče v Washingtonu v nedeljo začasno ustavilo odlok ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je preprečeval nalaganje aplikacije na pametne naprave.

Aplikacija za objavljanje in izmenjavo videoposnetkov TikTok naj bi bila ob polnoči odstranjena iz Applove trgovine App Store in Androidovega trga Google Play. Vsi že obstoječi uporabniki v ZDA bi TikTok lahko še naprej uporabljali, vendar aplikacije ne bi mogli znova prenesti, če bi jo izbrisali iz svojih pametnih naprav.

Vendar pa je okrožni sodinik Carl Nichols ta Trumpov odlok začasno preklical. Mnenje sodišča je bilo zaprto, kar pomeni, da razloga za odločitev niso objavili.

Trump je Tiktok razglasil za grožnjo ameriški nacionalni varnosti, z očitki da omrežje oz. njegov lastnik Bytedance dovoljujeta dostop do zbranih podatkov kitajskim oblastem. Prejšnjo nedeljo naj bi tako v veljavo stopila prepoved nalaganja Tiktoka ali njegovih posodobitev na mobilne naprave.

"Veseli smo, da se je sodišče strinjalo z našimi pravnimi argumenti in izdalo sodno odredbo, ki preprečuje izvajanje prepovedi aplikacije TikTok," so zapisali na TikToku.

Sodišče je izvajanje tega dela izvršnega ukaza sicer ustavilo, ni pa odpravilo spremembe, načrtovane za 12. novembra, ko naj bi TikTok v ZDA, če ne bo našel novega ameriškega lastnika oz. partnerja, v celoti prenehal delovati. 

Tagi

Starejše novice