Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 30.9.2022 19:06
Lidl mora uničiti čokoladne zajčke, ker ti preveč spominjajo na čokoladne zajčke proizvajalca Lindt.

V folijo zavit čokoladni zajček proizvajalca čokolade Lindt & Sprüngli slavi pravno zmago. Najvišje švicarsko sodišče je razsodilo, da si zasluži zaščito pred izdelki, ki ga posnemajo. Vključno s čokoladnimi zajčki, ki jih izdeluje Lidl.

Zvezno sodišče v Lozani je nemškemu diskontnemu trgovcu Lidl tako naložilo, da nemudoma preneha prodajati svojo različico čokoladnih zajčkov in uničiti vso preostalo zalogo. 

Lindt svojega čokoladnega zajčka, ovitega v zlato folijo, z rdečo pentljico in zvončkom, prodaja v različnih velikostih in je eden najbolje prodajanih izdelkov te švicarske blagovne znamke, zlasti v velikonočnem času.

Sodba se nanaša le na Lidl v Švici, poroča Guardian.

S tem razveljavili lanskoletno sodbo v škodo Lindta

Odločitev zveznega sodišča je razveljavila lanskoletno odločitev pristojnega nižjestopenjskega sodišča, ki je lani razsodilo v škodo družbe Lindt.

Podjetje je v svoji pritožbi predložilo raziskave, ki kažejo, da je njihov zlati zajček javnosti dobro znan. Zvezno sodišče je ob tem dodalo, da je kar nekaj možnosti, da kupci zamenjajo Lindtovega zajčka za Lidlovega, kljub temu da je nekaj razlik med njima.

Sodišče je razsodilo, da je uničenje Lidlove zaloge zajčkov »sorazmerno, še posebej, ker to ne pomeni nujno, da bi bila tudi čokolada kot taka uničena«. Predlagali so, da se zajčke pretopi in na neki način reciklira za kak drug izdelek.

To ni prva sodna bitka za čokoladnega zajčka

Presenetljivo je, da to ni prvič, da je Lindtov čokoladni zajček bil sodno bitko. Lindt je bil v zadnjih letih večkrat na sodišču, da bi zaščitil čokoladno poslastico, ki je vsako leto prodajo več 10 milijonov. 

Podjetje je leta 2000 zaprosilo za podelitev statusa blagovne znamke za tridimenzionalnega zlatega zajčka, prošnja pa je bila leta 2001 odobrena.

Vprašanje, ali je čokoladni zajček lahko zaščiten kot blagovna znamka, je po bitki med Lindtom in avstrijskim konkurenčnim proizvajalcem čokolade Hauswirth, romalo tudi na najvišje evropsko sodišče

Hauswirth je prav tako izdeloval v zlato ovite čokoladne zajčke s trakom okoli vratu, po sodbi je moral s tem prenehati. 

Starejše novice