Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 16.12.2022 10:06
Skupina šimpanzov je pobegnila iz svoje ograde v živalskem vrtu in povzročila vsesplošni kaos. Tri šimpanze so usmrtili, ker ni bilo dovolj pomirjeval, več pa jih je še vedno na prostosti.

Tri šimpanze so ustrelili v švedskem živalskem vrtu Furuvik dan po tem, ko so pobegnili iz svoje ograde, več pa jih je še vedno na prostosti. Po poročanjih gre za štiri šimpanze, ki jih do zdaj še niso uspeli locirati, poroča tiskovna agencija AP.

Švedski uradniki in mediji poročajo, da so ustrelili tudi četrtega šimpanza, ki je ranjen, vendar ni bil deležen veterinarske oskrbe, ker nihče ni mogel varno vstopiti v zgradbo živalskega vrta Furuvik.

»To pomeni, da ljudem še ne moremo dovoliti prostega gibanja v parku in smo še vedno v polni pripravljenosti,« so sporočili iz živalskega vrta.

Situacija je »izjemno resna in tragična, tako za naše živali kot za naše zaposlene,« so še sporočili iz živalskega parka in dodali, da ne vedo, kako so se primati rešili.

Živali usmrtili, ker ni bilo dovolj pomirjeval

Živali so iz svoje ograde ušle v sredo po lokalnem času, zaradi česar so bile obveščene tudi lokalne oblasti. Ti so ustrelili tri šimpanze, četrtega pa ranili.

V živalskem vrtu so švedskim medijem sporočili, da so morali živali usmrtiti, ker ni bilo dovolj pomirjeval za vse.

»Trenutno se osredotočamo na to, da dobimo pregled nad tem, kje so preostali štirje šimpanzi, da lahko začnemo delati na tem, da jih vrnemo nazaj v njihove ograde na varen način,« je za švedsko televizijo povedala Annika Troselius, tiskovna predstavnica skupine, ki upravlja živalski vrt.

Šimpanzi hitri, neustrašni in tudi nevarni

V objavi na Instagramu so v živalskem vrtu zapisali, da so šimpanzi hitri, zelo močni in na splošno neustrašni ter so lahko izjemno nevarni.

Živalski vrt Furuvik se sicer nahaja v bližini mesta Gavle, 165 kilometrov severno od Stockholma. Je del zabaviščnega parka, kot piše na spletni strani parka, pa je to tudi edina postaja za raziskovanje primatov v nordijskih državah.

Sicer pa ni prvič v zadnjih mesecih, da so živali za kratek čas pobegnile iz švedskih živalskih vrtov. Oktobra je strupena kraljeva kobra pobegnila iz svojega terarija v živalskem vrtu, a se je po enem tednu vrnila sama.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice