Foto: Instagram, @pollystinytreasures
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 6.2.2023 20:00
Zbrali smo nekaj na prelomu tisočletja najbolj zaželenih igrač, ki se jih danes spominjamo z nostalgijo.

Rojeni v devetdesetih oziroma '90s babies', kot jim rečejo v angleško govorečem svetu, so se z vstopom v dvajseta leta drugega tisočletja znašli na pragu tridesetih oziroma so ga že prestopili.

Pomembna prelomnica s sabo očitno prinaša večjo količino nostalgije, kajti na družbenih omrežjih kot gobe po dežju rastejo strani, ki so posvečene nostalgičnim predmetom in igračam devetdesetih. Nekatere igrače so v tem času postale celo zaželeni zbirateljski predmeti.

Zbrali smo tiste najbolj popularne, s katerimi ste se takrat, če spadate v to generacijo, najbrž igrali tudi sami ali pa jih zavidali prijateljem in sošolcem.

1. Polly Pocket

Majhne škatlice v obliki školjk, srčkov, zvezdic ... nekatere med njimi smo si lahko kot otroci celo obesili okoli vratu ali jih navili okoli roke. V njih pa cel nov svet: deklica Polly s svojimi številnimi prijatelji, s katerimi smo si kljub njihovi majhnosti in temu, da se jih je dalo mimogrede pospraviti v žep, lahko organizirali pravi žur.

Manjšim škatlicam so se kasneje pridružile večje Polly Pocket edicije, na primer grad s Trnuljčico, Sneguljčičina hiška, avtobus s pop zvezdnicami, Disneyland set in druge.

Na instagramu boste našli cel kup nostalgičnih profilov, posvečenih temu fenomenu devetdesetih, ko si moral imeti vsaj eno Polly Pocket škatlico, če si želel biti 'kul'.

Danes so nekatere redkejše edicije celo zelo priljubljene med zbiratelji. Tiste, ki držijo najvišjo ceno, so na trg prišle med letoma 1989 in 1998.

2. Tovarna nalepk

Če ste za to igračo v otroštvu pisali Božičku, niste edini.

Takrat revolucionarna naprava je v nalepko spremenila vsako risbico, kartico ali čačko, ki ste si jo lahko zamislili. Starši so bili ob dejstvu, da so 'izvirne' nalepke naenkrat povsod po stanovanju, verjetno manj navdušeni.

3. Mali Vedi

Pripadniki generacij Z in Alfa so praktično odraščali z iPadom v roki, milenijci niso imeli te sreče. Mnogi so prvi pravi računalnik dobili šele v najstniških letih ali celo med študijem, v otroštvu pa so se zabavali z računalnikom Mali vedi, produktom slovenske tovarne igrač Mehano, na katerem se je dalo zaigrati nekaj igric ter učiti računanja in slovenskega ter tujega jezika.

4. Furby

V svetu igrač je pametna igrača Furby leta 1998, ko je prišla na tržišče, povzročila pravo evforijo.

Šlo je za robotskega ljubljenčka, podobnega sovi ali hrčku, ki se je premikal, spuščal zvoke in se nasploh odzival na to, kako z njim ravnate (sčasoma je poleg robotske 'furbiščine' govoril tudi vedno več angleških besed).

Po svetu je bilo v prvem letu proizvodnje prodanih kar 1,8 milijonov Furbyjev.

5. Tamagotchi

Prvi pravi virtualni ljubljenček, ki je domoval v majhni jajčasti napravici z obeskom, ki ga je bilo mogoče pripeti na ključe ali celo okoli vratu, je luč sveta ugledal na Japonskem leta 1996, dve leti pred Furbyjem, in ravno tako postal ogromen hit.

Virtualni ljubljenček odrašča in se razvija na ekranu pred vašimi očmi, njegov razvoj pa je vsaj deloma odvisen od tega, kako dobro oziroma slabo skrbite zanj. Tamagotchi je bil pravzaprav nekakšen predhodnik Talking Toma in vseh ostalih virtualnih živalic, ki jih danes na različnih aplikacijah ne manjka.

6. Moj mali poni

Z malimi poniji se igrajo tudi otroci novih generacij, vmes so precej posodobili izgled in v novi preobleki dobili tudi animirano serijo. A rojeni v osemdesetih in devetdesetih se malih ponijev spominjajo malo drugače.

7. Polulančki

Brez polulančkov (ime je posledica tega, da so začeli lulati, ko si jih napolnil z vodo), ki so jim v tujini rekli Tinkle Tots in jih je proizvajalec Tomy začel izdelovati v zgodnjih devetdesetih, ni minilo skoraj nobeno kopanje v kadi ali čofotanje v morju.

8. Barbie in Bratz lutke

Barbie zlatolaska? Barbie snemalka ('generation girl')? Bead Blast Barbie, ki si ji lahko v lase vpenjal napise iz perlic? Barbie telovadka? Rojstnodnevna Barbie? Barbie mavrična morska deklica?

To so samo nekatere izmed najbolj priljubljenih Barbik, s katerimi smo se igrali v devetedesetih. Bile so (večinoma) blond, presuhe, v stereotipno ženskih vlogah, s pretirano simetričnimi obrazi, modne, ošabne in z današnjega vidika popolnoma nevključujoče - a neizmerno popularne.

Primat Barbik je bil nesporen, dokler leta 2001 Mattela niso izzvale punčke Bratz, nekakšna modernejša različica Barbik z večjo glavo in intenzivnejšim mejkapom, ki jih je ustvaril Mattelov rival MGA Enterntainment.

Primer je končal celo na sodišču, saj naj bi bila ideja za razvoj Bratz punčk originalno Mattelova, Mattel je zmagal, a so se bile Barbie lutke prisiljene prilagoditi stanju na trgu. Danes je tako Barbie precej bolj moderna, v Barbikah pa so zastopane ženske vseh poklicev in postav.

9. Pokemon karte

Je tudi vas konec devetdesetih zajela Pokemania? Ste s sošolci med šolskimi odmori igrali in menjali Pokemon karte? Imate kakšen set kart morda celo še doma?

Potem je povsem možno, da sedite na pravem bogastvu. Najbolj redke karte iz čisto prve edicije, ki je bila izdana leta 1999, so vredne nekaj tisoč evrov, nekatere celo več deset tisoč.

10. Lego Belville

Po mnenju nekaterih so bili to najboljši igralni seti, kar jih je kdaj proizvedel Lego, čeprav komercialno niso dosegli želenega uspeha.

Namenjeni so bili prvenstveno deklicam, v kolekciji Belville pa je bilo med drugim mogoče najti sete: Medicinska sestra, Lepotilna soba, Mamica, Počitniška hiša, Vilinska čajanka, Čarovniška hiša, Ranč, Družinska hiša in druge.

Izdelovati so jih začeli v začetku devetdesetih, prenehali pa okoli leta 2008.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice