Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 21.1.2023 08:02
Redno čiščenje in pranje za manj pršic v stanovanju.

Z nami si posteljo delijo tudi pršice, ki so tako majhne, da jih s prostim očesom ne moremo videti, kljub temu pa nam lahko povzročijo zdravstvene težave.

Da bi spali in bivali v čim bolj zdravem okolju, smo poiskali nekaj načinov, kako se lahko te nadloge znebimo.

Kaj so pršice?

Pršice so majhni organizmi, ki imajo radi toploto in vlago, prehranjujejo pa se s človeško kožo, lasmi in dlakami, zato so za njih naše vzmetnice popolno okolje, v katerem živijo.

Najdemo pa jih lahko tudi v drugih prostorih v stanovanju, na primer v preprogah, pregrinjalih, zavesah, blazinah, oblazinjenem pohištvu in igračah.

Ne marajo nizkih temperatur in sončne svetlobe, zato so najraje v temi. Njihova življenjska doba traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, samica v tem času izvali tudi do 300 jajčec.

Posteljnino moramo prati tedensko

Pršic se ne moremo popolnoma znebiti, vendar pa lahko veliko storimo za to, da jih bo v našem domu čim manj. Če se želimo v čim večji meri znebiti pršic, moramo posteljnino zamenjati vsaj enkrat na teden in jo oprati na vsaj 60 stopinjah.

Ta temperatura pršicam ne ustreza in jih odstrani. Redno pa je potrebno prati tudi pregrinjala, zavese, blazine in plišaste igrače. Posteljnino in ostali tekstil, kjer se nabirajo pršice lahko damo v plastično vrečko in za dan ali dva zamrznemo.

Nato stvari vzamemo iz zamrzovalnika in operemo. Podobno lahko storimo tudi s plišastimi igračami, ki jih potem operemo v hladni vodi. Plišaste igrače lahko zamenjamo z lesenimi, ki jih je lažje očistiti.

Slika je simbolična.

Redno sesanje preprog in oblazinjenega pohištva

Ker je preproge, še posebej velike, težko oprati v pralnem stroju, bi jih morali sesati vsaj enkrat na teden. Še boljša rešitev, še posebej za tiste, ki so alergični na pršice, pa je, če jih enostavno odstranimo.

Enkrat na teden bi morali čistiti tudi oblazinjeno pohištvo. Najlažje ga bomo čistili, če bomo uporabljali pralne prevleke. Priporočljivo je tudi, da imamo v stanovanju čim več ravnih površin, s katerih bomo zlahka obrisali prah.

Pohištvo je dobro obrisati z mokro krpo, saj s suho dvigujemo prah v zrak.

Temperatura in vlažnost v prostoru morata biti nizka

Kot že rečeno, imajo pršice rade tople in vlažne prostore, zato se bodo v prostorih, kjer so temperature nižje in je manj vlažnosti, počasneje razmnoževale.

Pomembno je tudi redno zračenje prostorov. Za zniževanje vlage lahko uporabimo razvlažilec zraka ali klimatsko napravo, ki zrak v prostoru posuši.

Zavese morajo biti zlahka pralne

Veliki lovilci prahu in posledično pršic so tudi težke zavese, ki jih je težko pogosteje prati v pralnem stroju, zato bi jih morali zamenjati s takšnimi, ki jih bomo lažje prali.

Lahko pa si namesto zaves omislimo tudi žaluzije, ki jih bomo lahko redno brisali z mokro krpo.

Vsake toliko časa je dobro oprati tudi oblačila, ki visijo v omari, a jih ne nosimo pogosto ali pa jih pospraviti v neprodušne škatle. V omare bi morali pospraviti tudi knjige in ostale okraske, na katerih se nabira prah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice