Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 3.2.2022 19:54
Z jutrišnjo otvoritvijo v Pekingu se tudi uradno pričenjajo 24. Zimske olimpijske igre. Pa ste vedeli, da bo olimpijski ogenj zgolj nekaj ur po odprtju igre zagorel tudi v Sloveniji?

Na Kitajskem se bo na olimpijskih igrah dokazovalo okoli 2900 športnikov iz 91 držav, tudi iz Slovenije, ki ima v Pekingu in okolici nekaj »vročega železa« tudi za medalje.

Jutrišnjo svečano odprtje iger se pričenja ob 13. uri po slovenskem času, le nekaj ur zatem pa bo olimpijski iger zagorel tudi v Sloveniji, natančneje v Kranjski Gori.

Olimpijski komite Slovenije v sodelovanju s Turizmom Kranjska Gora, Smučarsko zvezo Slovenije in radiem Val 202 pripravlja Olimpijski festival Peking 2022. 

V gorenjskem mestu bo olimpijski ogenj zagorel ob 18. uri, prižgala pa ga bo Vesna Fabjan, nekdanja smučarska tekačica, ki je pred štirimi leti nosila slovensko zastavo ob otvoritvi iger v južnokorejskem Pjongčangu.

Pripravili so pester program

Ves čas olimpijskih iger, med 4. in 20. februarjem, v Kranjski Gori pripravljajo pester program s predstavitvijo različnih panog na snegu in ledu ter športno-rekreativna tekmovanja. 

Obiskovalcem bodo tako ponudili veleslalom, smučarske skoke na priložnostni skakalnici, curling, biatlon, animacijo teka na smučeh, golf in odbojko na snegu, hokej na snegu in ledu ter zanimiv športno-animacijski program. 

Na velikem zaslonu ob vznožju smučarske proge Mojca 2 bo organiziran ogled neposrednega prenosa olimpijskih tekem iz Pekinga. V večernem programu bodo Slovensko olimpijsko vasico v centru mesta obiskali številni športni gostje, olimpijci.

V Kranjski Gori, kjer bodo olimpijske izkušnje delili tudi Bojan Križaj, Robert Kranjec, Dejan Košir, Matjaž Debelak in drugi, bodo pozdravili tudi slovenske junake ob vrnitvi iz Pekinga. 

V Zhangjiakou z vlakom, ki doseže vrtoglavo hitrost

Na igrah zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa ne bo gledalcev iz tujine, tam bodo zgolj izbrani posamezniki iz Kitajske. Ob Pekingu bosta igre gostila še Yanqing in Zhangjiakou.

Peking in Zhangjiakou od zaključka leta 2019 povezuje železnica, na kateri vlak lahko doseže vrtoglavo hitrost do 350 kilometrov na uro. Hitra železnica je nekaj posebnega tudi zaradi tega, ker je prva brez voznika vlaka. 

Do prej z vlakom tri ure oddaljenega Zhangjiakouja zdaj potrebujeta manj kot uro časa, pot so skrajšali na vsega 50 minut. Nekaj, o čemer lahko v Sloveniji zgolj sanjamo.

Kitajska televizija je na njem pripravila tudi studio, s pomočjo novih tehnologij pa bodo na vlaku pripravili javljanja v živo.

Pošta izdala olimpijske znamke

Pošta Slovenije je pred dobrim tednom dni izdala priložnostni znamki v znamenju olimpijskih iger v Pekingu. 

Krasita ju podobi športov, ki sta Sloveniji prinesli medalji na igrah izpred štirih let, ko je biatlonec Jakov Fak v Pjongčangu osvojil bronasto in deskar Žan Košir pa srebrno olimpijsko kolajno.

Oba sta si zagotovila tudi pot na Kitajsko, a nastop Koširja ovira pozitiven test na koronavirus. Trikratni nosilec olimpijske medalje je tako nastanjen v izolacijski hotel, kjer pa razmere niso najboljše.

Ob enolični in mrzli prehrani ter počasni internetni povezavi največja prepreka tiči v tem, da Košir, tako kot vsi izolirani športniki, nima pravih možnosti za trening. Na voljo mu je zgolj sobno kolo.

Priprava na pariške cene

Naslednje poletne poletne igre bodo leta 2024 potekale v Parizu. Vsi smo že slišali o pregovorno visokih cenah pariške cene, očitno pa na njih pripravljalo že novinarsko osebje, ki je letos prisotno na Kitajskem.

Fotograf Matic Klanšek Velej je na Twitterju delil objavo, v kateri je zapisal, da pollitrska pločevinka piva stane 4,5 evra, burger pa še trikrat toliko. Morda cene niso tako zasoljene kot v Parizu, so pa dober približek.

Ponovno uporabili pet prizorišč

Peking je prvo mesto v zgodovini, ki gosti tako zimske kot poletne igre, ki so v kitajski prestolnici potekale leta 2008. Ponovno bodo uporabili pet športnih prizorišč. 

Dvorana z olimpijskim bazenom bo namenjena curlingu, v za igre leta 2008 zgrajenih dvoranah pa bodo gostili še hokej na ledu, umetnostno drsanje in hitrostno drsanje na kratke proge.

Kitajci so pred sedmimi leti s štirimi glasovi več premagali kazahstanski Almaty, zimske olimpijske igre pa še nikoli od leta 1924, ko so prvič potekale v Chamonixu, še nikoli ni gostila južna zemeljska polobla.

Kitajska je za igre leta 2008 porabila kar 43 milijard dolarjev, za letošnje igra pa zgolj desetino tega zneska, po pisanju CNN je proračun znašal 3,9 milijarde evrov.

Diplomatske blokade iger

Na igrah bodo nastopili športniki šesterice držav, ki niso sodelovale na igrah v Pjongčangu, to so olimpijci iz Ameriške Samoe, Haitija, Peruja, Savdske Arabije, Trinidada in Tobaga ter Deviških otokov.

Ob športnikih iz novih držav pa je nekaj držav napovedalo diplomatski bojkot iger, v Pekingu tako ne bo državnikov ZDA, Velike Britanije, Avstralije, Kanade, Belgije, Danske, Litve, Estonije, Kosova in tudi Tajvana.

Kot je že tradicija, so tudi na Kitajskem pripravili tek z olimpijsko baklo, ki sta jo v teh dneh ponesla tudi znani igralec Jackie Chan in nekdanji košarkar Yao Ming.

Igre v Pekingu bodo sicer najbolj izenačene glede ženske in moške udeležbe. Pred štirimi leti je na igrah v Pjongčangu tekmovalo 41 odstotkov športnic, zdaj se je ta delež dvignil na 45 odstotkov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice