Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 5.7.2022 16:49
Poslanke in poslanci so v torek dali pozitivno mnenje o prošnji Hrvaške, da s 1. januarjem 2023 postane najnovejša članica območja evra.

Evropski parlament je s 539 glasovi za, 45 glasovi proti in 48 vzdržanimi glasovi sprejel poročilo Romuna Siegfrieda Mureșana, v katerem ugotavlja, da Hrvaška izpolnjuje vsa merila za uvedbo evra 1. januarja 2023.

Poročilo navaja, da je Hrvaška navkljub pandemiji covid-19, visoki inflaciji in ruski agresiji proti Ukrajini pripravljena na uvedbo evra. 

Poslanke in poslanci tudi menijo, da ima Hrvaška že višjo stopnjo konvergence cen z območjem evra v primerjavi z drugimi državami članicami ob sprejetju evra.

Parlament kljub temu pričakuje, da si bo hrvaška vlada vztrajno prizadevala zagotoviti še nadaljnjo konvergenco cen in da uvedba evra ne bo povzročila umetnega povišanja cen.

Evropski poslanec Bogovič čestital sosedom

Mnenje evropskega parlamenta bo posredovano državam članicam območja evra, ki so odgovorne za dokončno zeleno luč Hrvaški za uvedbo evra.

Izjava poslanca Franc Bogoviča med plenarno razpravo:

»Čestitam prebivalkam in prebivalcem Hrvaške in njeni vladi za uspešno izpeljavo vseh reform, ki so pripeljale do izpolnitve pogojev za vstop v območje evra. Prihajam iz Slovenije, kjer smo se leta 2007 odločili za vstop v evroobmočje. Za državljane in gospodarstvo je sprejem evra ena izmed največjih vrednot, ki nas danes povezuje in nam daje konkurenčno območje za naše delo. Prepričan sem, da bo Hrvaška kot turistična država prevzem evra zelo izkoristila. Čestitke Hrvaški in veliko uspehov na zahtevni poti, ki vas še tudi čaka v prihodnosti.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice