Slika je simbolična.
STA
Tor, 25.6.2024 14:08
Slovenska zdravilišča pričakujejo nekoliko boljšo poletno sezono od lanske.

Slovenska zdravilišča pričakujejo, da bo letošnja poletna sezona nekoliko boljša od lanske. 

Kot so za STA povedali v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, bo poleti v zdraviliščih poleg domačih gostov tudi precej gostov iz Hrvaške, višegrajskih držav in Srbije ter tudi Nizozemske in Belgije.

Terme Čatež 

V Termah Čatež so leto začeli s spodbudnimi rezultati in optimistično vstopajo tudi v poletje. Pri gibanju povpraševanja in rezervacij se deloma sicer poznajo aktualni in prihajajoči športni dogodki na evropskih tleh, so dejali v termah.

Navedli so, da trend rezervacij »v zadnjem hipu« ostaja priljubljen tako pri domačih kot pri tujih gostih. 

V poletnih mesecih v Termah Čatež pričakujejo predvsem hrvaške, italijanske, avstrijske in srbske goste, goste iz bližnjih vzhodnoevropskih držav ter nizozemske turiste.

Terme Dobrna

V Termah Dobrna si v poletnih mesecih obetajo višjo zasedenost v primerjavi z enakim obdobjem lani tako v hotelih kot tudi apartmajih. 

Rezervacij za dopustovanja je že sedaj veliko, v prihajajočem obdobju in ob začetku poletnih počitnic pa pričakujejo še dodaten porast povpraševanja.

Večinoma beležijo rezervacije slovenskih, avstrijskih, nemških, italijanskih, hrvaških in čeških gostov, avgusta pa pričakujejo povečanje števila gostov iz Italije.

Terme Krka

V Termah Krka so s trenutno zasedenostjo in tudi z napovedmi za poletje zadovoljni. Pričakujejo največ slovenskih gostov, tuji gosti pa bodo prišli predvsem iz Belgije, Italije, Hrvaške, Nizozemske, Avstrije in Češke.

Med namestitvami gostje teh term najbolj povprašujejo po hotelskih sobah s polpenzionom, dobro pa so zasedeni pa tudi apartmaji s kuhinjo.

Terme Krka so ta teden v Talasu Strunjan odprli prenovljeni hotel Svoboda. Ta prinaša udobnejšo restavracijo s kuhinjo, recepcijo z aperitiv barom in teraso ter 22 prenovljenih sob z balkoni.

Thermana Laško

Thermana Laško bo v prvem delu zelo športno obarvana. Tradicionalno bodo namreč gostili športni kamp košarkarja Gorana Dragića, ki bo od 30. junija do 6. julija. Nato bodo od 10. do 21. julija gostili udeležence evropskega rokometnega prvenstva za moške U20.

V poletnem času pričakujejo veliko domačih gostov, avgusta pa napovedi kažejo na dobro hotelsko zasedenost z individualnimi gosti, ki prihajajo iz Slovenije, Italije, Avstrije in vzhodnih trgov.

Terme Olimia

Terme Olimia pričakujejo, da bodo presegli lanski poletni obisk, saj se njihove kapacitete dobro polnijo. Trenutno je najavljenih nočitev enako kot prejšnje poletje, vendar je zaradi strukture najav vrednost vseh najavljenih rezervacij do konca avgusta 15 odstotkov višja, kot je bila v lanskem obdobju.

V Podčetrtku pričakujejo največ tujih gostov iz Nizozemske in Avstrije, sledijo gostje iz Belgije, Italije, Nemčije in Češke ter Hrvaške. 

Tuji gostje trenutno predstavljajo 70 odstotkov vseh rezervacij, kar je povezano tudi z dejstvom, da imajo v drugi polovici avgusta velik športni dogodek, ki ga obišče večje število ekip iz tujine, medtem ko domači gosti in ostali individualni gosti z bližnjih trgov rezervirajo v zadnjem hipu.

V začetku poletja imajo v Termah Olimia visoko zasedenost hotelskih sob v Hotelu Breza, apartmajev in glamping hišk. Prostih imajo samo še nekaj hotelskih sob v Wellness hotelu Sotelia.

»Kar se tiče dnevnih obiskovalcev, je predvsem pri Termalnem parku Aqualuna zelo veliko odvisno od števila toplih in sončnih dni ter od tega, ali so ti ob koncu tedna ali med tednom,« so še dejali v Termah Olimia.

Terme Portorož

V Termah Portorož se dinamika opravljanja rezervacij letos precej razlikuje v primerjavi s prejšnjim letom. Za rezervacije se gosti odločajo precej pozno, kar v termah pripisujejo predvsem dejstvu, da so bili vsi avstrijsko-nemški prazniki letos maja, slabšim vremenskim razmeram v zadnjih tednih in evropskemu prvenstvu v nogometu. 

Pričakujejo primerljive rezultate kot lani poleti oziroma si obetajo še nekoliko boljše zaradi pričakovanih boljših vremenskih razmer.

Podatki kažejo, da bodo tudi letos v Termah Portorož prevladovali gostje z domačega in bližnjih tujih trgov. Vedno več povpraševanja in obiska beležijo tudi iz višegrajskih držav. Pričakujejo, da se bo zasedenost njihovih nastanitvenih kapacitet gibala med 80 in 90 odstotkov.

Novost letošnje poletne sezone je odprtje prenovljenega hotela Riviera, drugega največjega hotela resorta LifeClass Portorož. Hotel odlikuje 183 sodobno opremljenih sob, suit in predsedniškega apartmaja, v katerih lahko sprejmejo do 424 gostov. V kratkem se bo ponovno odprl tudi prenovljeni center Wai Thai.

Sava Hotels & Resorts

Trenutne rezervacije za poletno sezono v skupini Sava Hotels & Resorts v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, Termah Ptuj in Zdravilišču Radenci kažejo na zelo dobro zasedenost, primerljivo z lansko sezono.

Struktura gostov kaže na 40 odstotkov domačih gostov in 60 odstotkov tujih gostov. Med tujimi bodo prevladovali Avstrijci, Nemci, Čehi, Madžari, Slovaki, Hrvati, Belgijci, Nizozemci in Italijani.

»Letošnjo sezono smo se v skupini Sava Hotels & Resorts osredotočili predvsem na izboljšanje celovite izkušnje gosta, kar vključuje nadgradnje naših storitev in produktov ter upravljanje s kadri,« so dejali v Sava turizmu.

Terme Zreče

V Termah Zreče je trenutno stanje rezervacij za poletne mesece na ravni lanskega poletja. Poleg individualnih gostov in družin pričakujejo tudi precej športnih skupin, ki so njihov center izbrale za poletne športne priprave. Največje povpraševanje je po hotelskih namestitvah.

Po najavah bodo gostili največ domačih gostov, sledijo pa jih gostje iz Belgije, Nizozemske in Luksemburga ter Nemčije in Češke.

Starejše novice