Foto: osebni arhiv Tadeje Škorja
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Ned, 12.9.2021 07:59
Govorili smo s Tadejo Škorja, ki izvaja tako imenovane ženske kroge in ceremonije s kakavom, ki ima mnogo blagodejnih učinkov.

Duhovna pot Tadeje Škorja ni bila načrtovana. Razlaga, da je imela že od otroštva odprt kanal sanjanja, kar po njeni pripovedi pomeni, da je izkušala paralelne svetove skozi sanje.

Tako je kasneje, v odraslosti, odgovore poiskala v šamanizmu.

»Življenje me je vodilo prek izkušenj do 'pravih učiteljev', ki jih nisem načrtno iskala,« razlaga.

Velik sklop šamanizma je posvečen sanjanju in rastlinam, ki so Škorji po njenih besedah pokazale in povedale, kje se skrivajo drugačne poti.

Tadeja Škorja že deset let dela v šamanizmu. Sedem let je sodelovala z južnoameriškim šamanom, bila je njegova desna roka. Skupaj sta potovala po svetu, vodila skupine, raziskovala delo z rastlinami – tudi med staroselci v Perujski Amazoniji.

Škorja se je svetu šamanizma in rastlin tako posvetila, da je s pridobljenim znanjem dosegla to, čemur se danes lahko reče služba. 

Delo s »svetimi rastlinami učiteljicami«

Velik del šamanizma je delo s »svetimi rastlinami učiteljicami«, pravi. Te so po njenih besedah rastline, katerih poslanstvo je, da pomagajo človeku pri njegovi duhovni revoluciji.

Razširijo človeško zavest. Za to pa je potrebna integriteta, znanje in modrost, nadaljuje Škorja.

Foto: osebni arhiv Tadeje Škorja

Ko se je človek zmožen dotakniti svojega nezavednega, lahko po besedah Škorje pride do osebne moči.

V kraljestvu »svetih rastlin učiteljic« so rastline, ki nam dajo orodje, ki nas transformira. Opisuje, da rastlina glede na vsakega posameznika deluje individualno, glede na njegovo zavest.

Vsaka rastlina ima svojo energijo in je bolj ali manj koristna za določene stvari. 

Kaj je šamanizem?

Šamanizem je najstarejše ohranjeno duhovno izročilo človeštva. V našem okolju je ohranjeno in razumljeno zelo preozko, meni Škorja, zato ima včasih tudi slab sloves

»Šamanizem z znanjem starih kultur o kozmičnih zakonih, o tem kdo smo mi sami ... ponuja genialna orodja za raziskovanje samega sebe in za dejansko osvetljevanje temnih delčkov našega nezavednega,« razlaga in opisuje, da je jezik šamanizma organski, povezan z naravo.

V šamanizmu verjamejo, da je vsaka stvar živa in ima svojega duha – tudi kamni, gore, reke, nebo …

Takšno prepričanje deluje na podlagi predpostavke, da smo vsi povezani v eno veliko mrežo življenja. Šamani komunicirajo s to mrežo življenja in se odzivajo nanjo.

Foto: osebni arhiv Tadeje Škorja

Spoznavanje kakava v vili na Ibizi

Rastlina, ki je osvojila Škorjino srce, je kakav. S »sveto rastlino učiteljico«, kot jo opiše sama, se je spoprijateljila nenamerno, ko je začela delati s trenutno najbolj znano kakav šamanko v evropskem prostoru Rebekah Shaman

Rebekah Shaman je vodila »pravi močan ženski krog«: od deset do 14 dni so sodelujoče stanovale v vili na Ibizi, kjer so se ozaveščale o rastlini in z njo vzpostavljale odnos.

»Tam je kakav osvojila moje srce,« razlaga Škorja in opisuje, da je kakav je v šamanizmu ženska kozmična energija.

Foto: osebni arhiv Tadeje Škorja

Po ženskem krogu, v katerem se zberejo ženske, se med seboj pogovarjajo, delijo izkušnje, plešejo ... - se je Škorja še spoznala z evropskim in keltskim šamanizmom.

Trenutno pa dela z irsko šamansko učiteljico.

»Kakav me je pripeljal na pravo smer moje duše. Začela sem se počutiti, kot da sem res lahko prisotna tukaj in delam nekaj, kar me res izpolnjuje,« svojo ljubezen do kakava opisuje »kakaoistka«.

Kakavove ceremonije

Znanje o šamanizmu in kakavu sedaj širi med druge, tako da izvaja kakavove ceremonije in ženske kroge

Po besedah Škorja pa je kakav tisto, kar zahodnjaki še posebno potrebujemo: »Obsedeni smo z nadzorom. Kakav ti tega nikoli ne vzame. Med ceremonijo si z zavestjo ves čas prisoten, ves čas se sam odločaš, kako globoko na potovanje z rastlino boš šel.«

Foto: Mitja Klodič

Od ceremonialnega kakava torej »nisi zadet«, ne izgubiš nadzora, vpliva pa na čustva – kjer naša podzavest čustva zablokira, jih kakav poskuša osvoboditi, nas pripraviti na to, da se soočimo z njimi.

Foto: osebni arhiv Tadeje Škorja

Škorja razlaga, da nas kakav opominja na občutek samoljubezni, ki nam je »kronično primanjkuje«. 

»Kakav čisti prek solz in smeha,« poskuša občutke, ki jih naj ne bi bilo mogoče opisati z besedami, strne Škorja.

Pripoveduje, da je ceremonialni kakav treba skuhati na pravi način. Voda ne sme biti vrela, segreti jo je treba na približno 85 stopinj Celzija. Ob tem je priporočeno, da se s kakavom pogovarjamo in mu povemo, kaj od njega v ceremoniji želimo.

Ceremonijo Škorja vodi v več možnih formatih, najpogosteje pa v obliki šamanskega potovanja: »Po skodelici kakava, podobno kot pri vodeni meditaciji sodelujoči ležejo in se poskušajo prebiti v stanje globoke sprostitve – a imajo skozi potovanje ves čas aktivno vlogo, v smislu, da svoje šamansko potovanje usmerjajo sami. Z vprašanji, ki si jih postavljaš, se vodiš skozi potovanje.«

Ceremonija traja približno štiri ure.

Foto: osebni arhiv Tadeje Škorja

Kaj so ženski krogi?

Ženske kroge »kakaoistka« predvsem vodi v obliki gibalnega formata – tako izvaja razne plesne kroge v gozdu, ali pa ples pod zvezdami

Pojasni nam, da ženske še potrebujemo te kroge: »Vsa ljudstva, ki so kadarkoli živela vsaj malo v povezavi z naravo, poznajo ženske kroge, občutek pripadnosti skupnosti. Ženske vseh starosti so se med seboj podpirale pri raznih prehodnih obdobjih v življenju – pri porodu, boleznih, smrti …

Duhovne starešine so vzele najstnice, dekleta, ki so se jim za nekaj dni posvetile in izvajale šamanske iniciacije – vedno vodene, v objemu skupnosti. Ko so dekleta šle skozi te iniciacije, so bile polnopravno sprejete, samostojne članice skupnosti. Nam pa je v današnjem času to nekoliko odvzeto, mame nas do smrti komandirajo, izgubili pa smo duhovne starešine. Živimo v patriarhalni družbi, ki je družba nedoraslih ranjenih adolescentov ne glede na našo fizično starost.« 

Ravno zato, ker nimamo teh duhovnih starešin, Škorja priporoča, da se obračamo na naravo. 

S kakavom do boljšega fizičnega počutja

Kakavovec je ena redkih rastlin, ki vsebuje praktično vse, kar telo potrebuje, pravi.

V sebi nosi ogromno vitaminov in mineralov, cinka, magnezija, železa, kroma, bakra, omega 3, omega 6, nase veže odpadne molekule kisika, je naraven antidepresiv … 

Tudi čokolada, ki je najbolj »slaven« produkt, izdelan iz kakava, v kolektivni zavesti pomeni srečo in ljubezen

Treba pa se je zavedati, da ceremonialni kakav, ni kakav, ki bi ga lahko kupili v trgovini – predelan, z dodanim sladkorjem …  Torej, čokolada in kakav, ki ju kupujemo v trgovini, nimata nobenega vpliva na naše prebujanje zavesti.

Foto: Mitja Klodič

Ceremonialni kakav je kakav, odtrgan z drevesa. Glavna sestavina, ki vpliva na telo, je maščoba, katere vsebnost je v kakavu vsaj 50 odstotkov.

Ceremonialni kakav ima izredno veliko blagodejnih učinkov na naše zdravje.

Tako med drugim pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka, dober je za prožnost ožilja, pomaga pri nespečnosti, je naravni antidepresiv, je afrodiziak, pomaga tudi pri motnjah hranjenja in pri mnogih drugih stanjih, še izpostavlja Škorja.

Starejše novice