Foto: Aljoša Videtič
Profile picture for user Ziva Brecelj Živa M. Brecelj
Ustvarjeno dne
Pon, 3.5.2021 07:00
Pevka Katja Koren o svoji glasbeni karieri, življenju v Los angelesu in sodelovanju s svetovno znanimi glasbeniki.

Pevko Katjo Koren poznamo kot spremljevalno vokalistko slovenskih pop zvezdnikov, s katerimi je trikrat nastopila na Evrosongu. Sedaj že sedem let živi v Los Angelesu, kjer ustvarja in sodeluje s svetovno znanimi glasbeniki in skupinami, kot so Kool and The Gang, Stevie Wonder, Prince, Ledisi, Thundercat in Toto, nastopa pa tudi s svojo skupino in poje v zasedbi Strange Jazz Universe. Po več kot štirih letih se je za tri mesece vrnila v Slovenijo, kjer snema nov album. 

Nekoč ste rekli, da radi hodite po robu. Odločili ste začeti z ničle in se preselili v Los Angeles. Kako ste živeli takrat?

Hoja po robu je način življenja. Kot človek si želim raziskovati in se učiti, novo neznano okolje pa zagotavlja prav to. Spomnim se trenutka, ko sem sama sedela na balkonu v objemu kalifornijskega sonca in ugotovila, da so pri izhodišču nič najpomembnejši ljudje, ki me obkrožajo. Zato sem se skoraj vsak dan odpravila tja, kjer sem bila obkrožena z isto mislečimi in pustila toku življenja, da me pelje tja, kamor mi je namenjeno.

Kaj počnete sedaj?

Zaradi ustvarjanja novega življenja sem potrebovala kar nekaj let, da sem se ustalila, uredila administrativne zadeve, glasbo sem morala dati malo na stranski tir, kar ni bilo lahko. Vse to je zdaj urejeno in končno se lahko znova popolnoma osredotočim na glasbo. 

Kaj vam je v Los Angelesu všeč, in kaj najbolj pogrešate?

Všeč mi je raznolikost kultur, sproščenost, sonce, narava in ljudje ki verjamejo v to, kar počnejo. Pogrešam pa dobro hrano, slovensko vodo, zrak, naravo, prijatelje in družino.

Lahko bi rekli, da ves čas živite zunaj cone udobja. Je to pravilo in podlaga za ustvarjalnost? Kako stresno je?

Ostati brez vseh privilegijev ne pomeni biti zunaj cone udobja. Je stresno, in čeprav lahko ustvarjam tudi v takšnem stanju, dosti lažje ustvarjam v prijaznem, mirnem okolju. Rastemo in se krepimo v območju neznanega, ne ob trpljenju in slabih izkušnjah. Čeprav se navadno hitreje učimo, ko nam ni lahko, to zagotovo ni pravilo za ustvarjanje. Vsi vsak dan in vsak trenutek ustvarjamo svoje počutje. Ustvarjamo lahko šele, ko imamo radi sami sebe, si zaupamo, ne obsojamo in smo brez pričakovanj. Takrat nas ne ovira ego, ni nas strah in lahko storimo vse, kar si želimo.

"Všeč mi je raznolikost kultur, sproščenost, sonce, narava in ljudje ki verjamejo v to, kar počnejo. Pogrešam pa dobro hrano, slovensko vodo, zrak, naravo, prijatelje in družino."

Katja Koren v Los Angelesu
Foto: Aljoša Videtič

Kako se kot slovenska glasbenica znajdete v centru zabavne industrije, kjer je konkurenca zelo velika. Drži, da moraš biti vedno na pravem mestu ob pravem času?

Z zanimanjem opazujem in spoznavam nove ljudi. Biti obkrožen z najboljšimi z mojega področja, pa je luksuz. Vedno se učim od najboljših. Biti na pravem mestu ob pravem času se zgodi, ko zaupamo toku življenja in svoji intuiciji, ko imamo čist namen, brez pričakovanj. Torej to zagotovo drži. 

Ustvarjate z velikimi imeni svetovne glasbene scene. Kako ste prišli v stik z njimi?

Vedno sem ustvarjala z velikimi imeni svetovne glasbene scene. Tudi v Sloveniji imamo veliko vrhunskih in svetovno priznanih glasbenikov in tega se moramo zavedati. Tok življenja me je pripeljal do ljudi, ki me spoštujejo, poznajo moje sposobnosti, znanje in si želijo ustvarjati z mano. Eno takšnih je tudi skupina Kool & The Gang, ki jo poznamo po hitih Ladies Night in Celebration. Delati z njimi je vedno prijetno in zabavno.

Kljub razdalji še vedno sodelujete tudi s slovenskimi glasbeniki. Kaj pripravljate?

Z vrhunskim producentom, basistom in prijateljem Tadejem Kamplom, s katerim sva ustanovila skupino The Love Invaders, končujeva album z naslovom LA Times. Dve skladbi sva že izdala, dve še nastajata. Sodelujem tudi s kitaristom in producentom Jernejem Brvarjem, ki živi v New Yorku. Upam, da bom v prihodnosti ustvarjala s čim več slovenskimi glasbeniki ter s tem navdihnila umetnike in glasbenike, da se pogosteje družimo ter učimo drug od drugega. Želim, da bi bili družbi zgled, ne samo ogledalo.

Phoenix - Katja Koren

Živa M. Brecelj

Starejše novice