Profile picture for user rebeka krasovec Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Pet, 26.2.2021 10:15
Policisti so sredi belega dne na Viču v Ljubljani obravnavali drzno tatvino.

Neznani storilec je na domu zamotili oškodovanko s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in tako lastnico oškodoval za nekaj sto evrov. 

Opis enega storilca: visok okoli 170 centimetrov, močnejše postave, oblečen v rjave hlače in svetlejšo jakno
 

Zviti storilci izvajajo prefinjene drzne tatvine

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.  

Policija še vedno opaža, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.
 

Nasvet policije

Policija svetuje, da imate osebe, ki so prišle do vas nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabite v prostore. Vedno, ko zapustite hišo, jo zaklenite in ključ vzemite s seboj, pa če tudi »stopite samo za vogal«. Ob tem bodite pozorni na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

Starejše novice