Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 18.11.2021 07:00
Z ljubljanskimi policisti smo ob mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah govorili o tatvinah v prestolnici.

V lanskem letu so ljubljanski policisti obravnavali 42 velikih tatvin (kaznivih dejanj zoper premoženje), v letošnjem letu pa jih je bilo do 11. novembra obravnavanih že 73. Vsem od teh tatvin je sledila kazenska ovadba.

V letošnjem letu tatovi povzročili več škode

Ljubljanski policisti vodijo tudi evidenco, koliko škode v evrih je bilo ob posameznih kaznivih dejanjih povzročene. 

Tudi tu so letošnje številke višje od lanskih. Leta 2020 je bilo v okviru velikih tatvin povzročene škode za 97.900 evrov, letos do 11. novembra pa že 107.000 evrov

»Na splošno pa lahko povemo, da je na območju celotne Policijske uprave Ljubljana glede na spremljanje problematike zaznan rast tovrstne kriminalitete,« so za Ljubljanainfo izpostavili na Policijski upravi Ljubljana.

Ključnega pomena je pravočasno obveščanje policije

Policija o pojavu drznih tatvin javnost pogosto obvešča, ob tem pa ljubljanski policisti izpostavljajo, da javnost pozivajo k preventivnemu ravnanju in pravočasnemu obveščanju policije, ki je v takšnih primerih ključno za nadaljnjo uspešno preiskavo kaznivih dejanj.

»V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo,« so izpostavili.

Dodali so: »Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.«

Kakšno je pravilno ravnanje?

Eden izmed osnovnih preventivnih ukrepov je seveda da storilcev ne spuščamo v hišo, če pa ste postali žrtev kaznivega dejanja, pa je o tem takoj potrebno obvestiti policijo na telefonsko številko 113.

»Policijo je potrebno obvestiti že takoj, ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov,« sklenejo ljubljanski policisti.

O (preventivnem) ravnanju v primeru drzne tatvine so posneli tudi spodnji videoposnetek. 

Starejše novice