Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 25.8.2021 12:36
Če se odpravljate v gore, je obvezna primerna oprema! Nesreče v gorah se v zadnjih tednih kar vrstijo.

V zadnjih 14 dneh so gorski reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije in dežurna ekipa za reševanje v gorah s posadko helikopterja Slovenske vojske posredovali pri kar 70 gorskih nesrečah.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Nesreče ne počivajo

Tudi danes je dežurna ekipa za reševanje v gorah s helikopterjem posredovala štirikrat.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Še posebej hudo pa je bilo preteklo soboto v severni Triglavski steni, ko so istočasno potekale kar tri intervencije pri nesrečah s hudimi poškodbami. Kot smo poročali, je v eni življenje izgubil tudi mlad alpinist. 

Pričevanja reševalcev

Dva reševalca, ki sta sodelovala v reševalnih akcijah, sta na spletni strani Gorske reševalne zveze Slovenije, objavila zapis, ob katerem dobimo občutek, kako težko je delo gorskih reševalcev in pridobimo dobro mero spoštovanja do vseh, ki pomagajo, ko v gorah pride do nesreče.

Zapise reševalcev o poteku reševanja lahko preberete TUKAJ in TUKAJ

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Letos posredovali že več kot štiristokrat

Iz Gorske reševalne zveze Slovenije za Ljubljanainfo povedo, da so v letu 2021 posredovali že 440-krat. 

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Letos je umrlo že 17 planincev, ki so se ukvarjali z gorniško dejavnostjo, in pet drugih – sem spadajo recimo gozdarske nesreče, samomori, padalci …

Med nesrečami je torej 60 odstotkov reševanj gornikov, 40 odstotkov pa je reševanj drugih oseb. Že vrsto let zapored so med drugimi na prvem mestu jadralni padalci. Gorska reševalna služba Tolmin ima tako dnevne intervencije, v katerih jadralce »snamejo iz dreves«.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Primerjava števila nesreč s prejšnjimi leti

Primerjati številke letošnjih intervencij z lanskimi, tako povedo v Gorski reševalni zvezi Slovenije, ni smiselno. Lani sta namreč gorska reševalna zveza in Planinska zveza Slovenije podali priporočila, da zaradi omejitev v epidemiji, obisk hribov ni priporočen. 

Zato je bolj smiselno primerjati letošnje število intervencij s številom intervencij v letu 2019. Takrat so dosegli neslavni rekord: Izvedli so namreč več kot 600 reševalnih akcij. Temu rekordu pa se na žalost tudi letos že približujemo.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Največ hodimo v hribe avgusta

Za Ljubljanainfo iz gorske reševalne zveze povedo še, da se največ ljudi odpravlja v hribe avgusta. Posledično je v tem mescu tudi največ nesreč.

Foto: Gorska reševalna zveza Slovenije

Nesreče pa se lahko zgodijo vsakomur, še posebno pri hoji v dolino: »Vsak kdaj pade. Za to ne moremo okriviti slabe opreme planincev,« so sklenili v gorski reševalni zvezi.

Starejše novice