Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 12.4.2022 06:41
V prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami se zaradi teže in velikosti vozil pogosto dogaja, da so udeleženci vozniki tovornih vozil ali vozniki avtobusov.

V okviru kronike dnevno poslušamo o prometnih nesrečah, v nemalo od njih udeleženci izgubijo življenje.

Konec marca je eden od meščanov na ljubljansko mestno občino naslovil pritožbo, povezano z vožjo avtobusa. 

»Ko mu je na semaforju že kaki dve sekundi gorela rdeča luč, je nažgal bus skozi križišče in potem skoraj po dveh kolesih oddriftal levo proti hotelu Slon. Sliši se neverjetno, toda če imate posnetke nadzornih kamer tega križišča, si jih le oglejte, da boste videli, kaj delajo vaši šoferji,« je zapisal.

Preverili smo, koliko nesreč na območju ljubljanske policijske uprave povzročijo vozniki avtobusov.

V zadnjih dveh letih v več kot 180 nesrečah udeleženi avtobusni šoferji

Javna agencija za varnost prometa je izdala spletno aplikacijo »Pregled prometnih nesreč«, v kateri je razvidno, koliko nesreč je bilo v posamezni regiji, kdo je bil povzročitelj nesreče in kakšne so bile posledice.

Kot je razvidno iz aplikacije, je bilo v času od 31. decembra 2019 do 31. decembra 2021 skupno v Sloveniji zabeleženih 181 nesreč, v katerih so bili udeleženci vozniki avtobusov.

Od tega so 50 nesreč avtobusni šoferji tudi povzročili. V šestih primerih tovrstnih nesreč so bile osebe huje telesno poškodovane. 

V nesrečah z avtobusi največkrat udeleženi vozniki osebnih vozil

V 108 primerih zgoraj omenjenih nesreč sta bila udeleženca nesreče voznik osebnega avtomobila in voznik avtobusa.

64-krat so bili povzročitelji tovrstne nesreče vozniki osebnih vozil, 32-krat so nesrečo povzročili avtobusni šoferji, nekaj primerov pa je bilo, v katerih sta bila povzročitelja nesreče oba voznika. 

Zabeležili so tudi osem nesreč, v katerih so bili udeleženci prometne nesreče vozniki avtobusov in kolesarji, od tega so kar šest nesreč povzročili kolesarji sami, pri čemer so poškodbe za kolesarje običajno hude. 

Kako pa je na območju Ljubljane?

Za ljubljansko statistiko o nesrečah, ki so jih povzročili vozniki avtobusov. 

Na območju te policijske uprave je bilo v obdobju med 2017 in 2021 prometno nesrečo povzročilo 180 voznikov avtobusov, od tega 24 v letu 2021.

Število je od leta 2017 do 2019 naraščalo, leta 2019 je prometno nesrečo povzročilo 53 voznikov avtobusov. Leta 2020, ko je za del leta obstal praktično ves promet, se je ta številka spustila na 11, lansko leto pa se dvignila na 24.

V tem časovnem obdobju v teh prometnih nesrečah ni umrl nihče, leta 2018 je bil v prometni nesreči huje telesno poškodovan eden od udeležencev in voznik avtobusa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice