Foto: Facebook profil PGD Veliki Kamen
Ustvarjeno dne
Pet, 27.1.2023 09:20
Gasilci s Prostovoljnega gasilskega društva Veliki Kamen so na družbenem omrežju Facebook posredovali informacije o prometni nesreči, ki se jim je zgodila na intervenciji.

Po posredovanju na intervenciji ob požaru se je Prostovoljnemu gasilskemu društvu Veliki Kamen 22. januarja 2023 zgodila prometna nesreča.

V zahtevnih voznih razmerah je prišlo do zdrsa gasilske avtocisterne, ki se je skupaj s šestimi gasilci prevrnila na bok. 

Zahtevne vremenske razmere

Tisti večer se je na pomoč odpraviti dimniški požar v Koprivnici na pomoč odpravilo 19 gasilcev. Hitro so izvozili z gasilsko cisterno in vozilom za prevoz moštva. Nekaj članov je na intervencijo prišlo še nekoliko kasneje. Ceste so bile tisto večer zasnežene, ne očiščene in sneg je bil moker.

Dimniški požar v Koprivnici je grozil, da se vsak čas razširi na ostrešje stanovanjske hiše. Na pomoč so prišli gasilci Poklicne gasilske enote Krško. Skupaj so preverili ali je požar res pogašen in da se ta zaradi visokih temperatur dimnika slučajno ne bi prenesel na ostrešje.

Ves ta čas je zunaj divje snežilo. Skupaj s poklicnimi kolegi so ocenili, da možnosti za razširitev požara ni več in da je dimniški požar uspešno pogašen. 

Ko so pogasili požar in zagotovili varnost družine, so se gasilci z gasilskimi vozili odpravili nazaj. V vsem vmesnem času cesta ni bila splužena, niti posuta s soljo in peskom.

Gasilska cisterna s šestimi gasilci zdrsnila po cesti navzdol 

Gasilsko cisterno je v zadnji vrsti vozil izkušen gasilec. Cesta se je dvignila v hrib in se na vrhu klanca nekoliko izravnala. Voznik je vozil počasi in previdno vse dokler se cesta ni prevesila strmo navzdol v levi ovinek. 

Zaradi obilnega sneženja, ne splužene in ne posipane ceste, je gasilska cisterna s svojo maso zdrsnila po cesti navzdol. Potisna sila 15 ton težkega vozila je bila pretežka, zato so zdrsnili s ceste. 

Vozilo je podrlo betonsko škarpo in se preko nje prevrnilo na desni bok, obrnilo na streho in dalje na levi bok. V njem je bilo šest članov gasilskega društva. 

Gasilci so se uspeli prebiti čez vetrobransko steklo in štirje člani so se umaknili na varno. Dva člana sta se povlekla skozi stransko okno na bok prevrnjenega vozila.

Foto: Facebook profil PGD Veliki Kamen

Udeleženci nesreče

Na pomoč so se vrnili gasilci Poklicne gasilske enote Krško in reševalci, ki so dva poškodovana člana odpeljali na urgenco v bolnišnico Brežice.

Na pomoč je prišla tudi policija. Eden izmed udeležencev nesreče ima komplicirani zlom desne roke, drugi je imel porezano roko in močan udarec v nogo. Preostali štirje pa so nesrečo preživeli brez večjih in trajnejših posledic.

Vozilo se je na veliko srečo vseh prevrnilo na vrt in ustavilo zgolj nekaj centimetrov stran od gospodarskega objekta na eni in približno en meter stran od stanovanjske hiše na drugi strani.

Gasilci na Velikem Kamnu so izgubili svojo gasilsko avtocisterno, ki so jo pred desetimi leti kupili iz lastnih sredstev od gasilskih kolegov Prostovoljnega gasilskega društva Brezje iz Maribora.

Zahvala za pomoč

Gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Veliki Kamen se na družbenem omrežju Facebook zahvaljujejo vsem, ki so jim v trenutkih nesreče priskočili na pomoč, predvsem pa poklicnim kolegom iz Poklicni gasilski enoti Krško, reševalcem in policiji.

Na svojem Facebook profilu so še zapisali:

»Hvala vsem, ki nam boste še pomagali v naslednjih dneh, ko bomo morali izvesti precej zahteven tehnični dvig vozila in vozilo odstraniti z mesta nesreče. Pomoč pa bomo zagotovo potrebovali še v prihodnjih mesecih, ko bomo morali nujno najti rešitev za nadomestno intervencijsko vozilo. Nesreča nikoli ne počiva – tudi gasilci nismo imuni na njo – smo pa ob vsem skupaj najbolj hvaležni za to, da so naši pogumni fantje živi in verjamemo, da bomo po tej nesreči še bolj povezani med seboj in predani svojemu poslanstvu – pomagati drugim v nesreči.«

Foto: Facebook profil PGD Veliki Kamen

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice