Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 22.9.2022 14:51
Na območju Viča je neznanec v svoj avto vabil učenko. Kaj so o dogodku povedali policisti?

Ljubljanski policisti so za Ljubljanainfo potrdili, da so bili v torek, 20. septembra, popoldne prek enega od vzgojnovarstvenih zavodov na območju Viča obveščeni o dogodku, kjer naj bi takrat neznana oseba ogovarjala otroka, ko je ta hodil po cesti.

Po zanesljivih informacijah Ljubljanainfo gre za učenko Osnovne šole Kolezija in ne za učenca,  kot je sprva poročal portal Žurnal24.

Policisti so izpostavili, da so se takoj odzvali na obvestilo o dogodku, v katerem je bil udeležen otrok in so pričeli z intenzivnim zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka.

V konkretnem primeru je šlo za obvestilo enem dogodku, policisti pa so pri tem sodelovali tako s starši otroka kot vzgojnovarstvenim zavodom.

Osebo so policisti v preteklosti že obravnavali

Že naslednje jutro je bila ugotovljena identiteta osebe, ki je ogovarjala otroka. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da v konkretnem primeru ne gre za sume storitve kaznivega dejanja. Policisti zoper osebo vodijo postopek o prekršku zaradi kršitve določil zakona o javnem redu in miru.

»Pri tem moramo poudariti, da policisti pri tem med drugim preverjajo tudi, ali so podani vsi elementi glede odgovornosti osumljenca za podano kršitev v skladu z 8. členom Zakona o prekrških.

Oseba je bila v preteklosti sicer že obravnavana za premoženjska kazniva dejanja in prekrške po javnem redu in miru, ne pa za tovrstne dogodke,« so izpostavili policisti. 

Veliko pozornosti namenjene osveščanju otrok

Policisti so izpostavili, da namenjajo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah.

»Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive,« so izpostavili policisti. 

Policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme  potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih.

Pomemben je pogovor

Policisti so izpostavili še, da je pogovor izjemnega pomena.

»Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč,« so sklenili. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice