Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 19.9.2022 17:35
Ste prejeli takšen e-mail? Pozor, sporočilo je lažno, podpisi vodstvenih delavcev policije in ministrstva pa ponarejeni.

Med uporabniki spleta ponovno krožijo lažna elektronska sporočila, ki prejemnike obtožujejo hudih kršitev v povezavi s pedofilijo, otroško pornografijo, ekshibicionizmom in tako dalje.

Storilci na dopisih običajno zlorabijo znake Europola, Interpola, slovenske policije in ministrstev ter imena vodstvenih delavcev policije.

Na Generalni policijski upravi ob tem znova opozarjajo, da gre za lažno sporočilo, ki s slovensko policijo in ministrstvom za notranje zadeve nima nobene povezave.

To je nekaj primerov lažnih elektronskih sporočil, ki so jih številni uporabniki spleta v zadnjih mesecih prejeli v svoje poštne predale.

Primer lažnega sporočila 1 (vir: Generalna policijska uprava).
Primer lažnega sporočila 2 (vir: Generalna policijska uprava).
Primer lažnega sporočila 3 (vir: Generalna policijska uprava).
Primer lažnega sporočila 4 (vir: Generalna policijska uprava).

S sporočilom želijo storilci vzpostaviti kontakt z vami, da bi vas potem lahko izsiljevali za denar

V elektronskem sporočilu pošiljatelj od prejemnika želi povratno informacijo. Po vsej verjetnosti je bilo sporočilo poslano na večje število naslovnikov z namenom vzpostavitve kontakta in v nadaljevanju izsiljevanja za denar.

V policiji pogosto opozarjajo, da so tovrstna izsiljevanja v zadnjem obdobju zelo pogosta, storilci pa z elektronskimi sporočili ter zlorabo imen in simbolov javnih institucij, enako kot v tem primeru, naslavljajo širši spekter naslovnikov.

Kaj je najbolje storiti v primeru prejema takšnega sporočila?

Če ste prejeli takšno elektronsko sporočilo, policija predlaga, da ga obravnavate kot vsako drugo neželeno pošto, se nanj ne odzivate oziroma ga izbrišete iz elektronskega predala.

Nikar ne odpirajte škodljivih priponk!

Po elektronski pošti pa te dni krožijo tudi elektronska sporočila, kjer so kot podpisniki navedeni vodstveni delavci policije, ki pozivajo prejemnike, naj se odzovejo na poslano ponudbo in odprejo pripete datoteke.

Policija opozarja na previdnost pri odpiranju tovrstnih elektronskih sporočil, še posebej priponk, saj lahko vsebujejo škodljive viruse, kot je na primer trojanski konj.

Starejše novice