Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Tor, 17.8.2021 06:40
Ljubljano so v zadnjih dveh desetletjih pretresle številne tragedije, nekatere izmed njih pa so se zapisale v kolektivni spomin Ljubljančanov.

V prestolnici se je zgodilo nekaj pretresljivih tragedij, ki so vzbudile precej pozornosti. Spominjamo se ...

1. Balonarska nesreča, 2012

Balonarska nesreča, ki se je zgodila 23. avgusta 2012, velja za najhujšo nesrečo toplozračnega balona v zgodovini Slovenije, prav tako pa je smatrana za eno najhujših balonarskih nesreč na svetu.

V tragediji, ki se je zgodila na Ljubljanskem barju, je umrlo šest ljudi, 26 posameznikov pa je nesrečo preživelo. 

Med vzroki za nesrečo je bila med drugim pomanjkljiva regulacija dejavnosti, zato je 27. avgusta 2012 Uprava Republike Slovenije za civilno letalstvo izdala začasno prepoved komercialnih letov s toplozračnimi baloni. 

Preiskava nesreče je trajala več kot dve leti. Pilot ni imel veljavnega dovoljenja za izvajanje komercialnih letov, saj naj ne bi opravil zdravniškega pregleda, a mu zaradi pomanjkljivega inšpekcijskega nadzora polet ni bil preprečen. 

Balonarska nesreča (foto: Bobo).

Konec oktobra 2014 so preiskovalci zapisali, da je bil neposredni vzrok napačna tehnika pristajanja. Tudi krivdo za požar so pripisali pilotu, ki ni zaprl zapornih ventilov na jeklenkah.

Plin je zaradi poškodbe instalacije ob trku začel uhajati in se vnel. Poleg tega so izpostavili nespoštovanje predpisov in neupoštevanje vremenskih razmer kot posredna vzroka. 

2. Tragedija pred diskoteko Lipa, 2005

Konec decembra 2005 je množica pred diskoteko Lipa do smrti poteptala tri mladoletna dekleta, stara 15 in 17 let. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni pozneje v ljubljanskem kliničnem centru.

Kako je sploh prišlo do tragične nesreče?

V diskoteki je bila zabava, na katero je bil vstop do 22. ure brezplačen. Pred diskoteko se je okoli 22. ure zbrala množica ljudi, ki je želela vstopiti, vendar je prišlo do prerivanja. Tri dekleta so padla, množica pa jih je poteptala. 

Starši umrlih deklet so tožili državo, a še vedno niso prejeli odškodnin. 

Foto: Bobo

3. Trojni družinski umor, 2020

Slovenijo je lani pretresel trojni družinski umor. 13. junija 2020 je v Škocjanu pri Domžalah 24-letnik tako hudo poškodoval sorodnike, stare 81, 74 in 51 let, da so na kraju umrli.

Umoril je babico, dedka in strica, po dogodku pa je sam poklical policiste. Svojih žrtev se je lotil z večjim mesarskim nožem in vsem prerezal vrat. 

Sodni senat mu je aprila letos dodeli 30 let zaporne kazni.

4. Pretep pred Globalom, 2007

20-letni Gorazd Čamernik iz Dragomera pri Ljubljani je 7. oktobra 2007 v družbi prijateljev praznoval rojstni dan. Potem ko so odšli iz Bachusa, so se odločili še za obisk diskoteke Global.

Pred diskoteko Global so prišli okoli pol četrte ure zjutraj, a le do vhoda. Pri vhodu v dvigalo je stal varnostnik Vip varovanja, ki jih naprej ni spustil naprej, saj naj bi bili premladi.

Med njim in Gorazdom je prišlo do besednega obračuna, nato pa je Gorazd s prijatelji odšel proti Kongresnemu trgu.

A že po nekaj metrih sta ga varnostnika dohitela, eden izmed njiju naj bi bil kot Vipov varnostnik v Globalu zaposlen na črno. Prišlo je do pretepa, po katerem je Gorazd nezavesten obležal.

Tri dni kasneje je Čamernik podlegel poškodbam. 

5. Umor Gašperja Tiča, 2017

V središču Ljubljane je 18. junija 2017 nasilne smrti umrl igralec Gašper Tič. Tiča je umoril Stefan Cakić, ki je bil zaradi umora pravnomočno obsojen na deset let zapora. 

Cakić je Tiča večkrat zabodel z nožem, ta pa je hudim poškodbam podlegel. 

Sodnik je opozoril, da bi Tič lahko preživel, če bi pomoč prišla pravočasno oziroma če bi Cakić operativno-komunikacijski center poklical prej. Tako pa je to storil šele potem, ko se je prej umil, oblekel, vzel ključe in zaklenil stanovanje.

Foto: Bobo

Starejše novice