FOTO: Jaka Arbutina
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 13.7.2021 10:33
Policija je ugotovila, da je bilo groženj in poniževanj na škodo poslancev še več.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je bil prvi, ki je opozoril na napad, ki ga je bil deležen v neposredni bližini državnega zbora.

Agresivneži so ga namreč obkolili, ga poniževali, mu grozili in ga celo popljuvali. Sledil je posvet pri predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču, kjer je bilo ugotovljeno, da Horvat ni osamljeni primer. 

So policisti zaščitili poslance?

Zadevo je v obravnavo vzela tudi Policijska uprava Ljubljana, med nekaterimi očitki pa je bilo moč slišati, da policisti niso storili vse, kar bi morali, za zaščito izvoljenih predstavnikov ljudstva.

Pod drobnogledom naj bi bila tudi Facebook stran Maske dol, saj naj bi napadalci bili del te skupine, ki jo med drugim vodi Anica Bidar. Generalni direktor policije Anton Olaj je sicer za Horvatov incident že pred dnevi dejal, da je policija identificirala dva storilca in uvedla prekrškovni postopek.
 

Uvedli več ukrepov, primer prevzeli kriminalisti

Kot so sedaj sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so v tem in preteklem tednu policisti Policijske postaje Ljubljana Center obravnavali več ponižujočih ravnanj in groženj, ki so bile storjene na škodo številnih poslancev Državnega zbora RS. Policija je zaradi navedenega izvedla več ukrepov za zaščito varovanih oseb in okrepila varovanje okolice državnega zbora ter njihovih zaposlenih. 

Naknadno so ljubljanski policisti ugotovili, da je bilo takih dejanj zoper poslance več, kot jih je bilo v začetku naznanjenih in prijavljenih. Številčnost kaže, da ni šlo za posamezne naključne izraze nezadovoljstva ljudi nad predstavniki zakonodajne oblasti. Okoliščine kažejo, da se je poskušalo vplivati na njihovo izvajanje funkcije poslanca pri sprejemanju zakonov.

Glede na družbeno nevarnost, intenziteto napadov, pritiskov in žaljivih ravnanj je primere v obravnavo prevzela kriminalistična policija. Policija spoštuje in varuje pravico do javnega izražanja mnenj, vendar poziva, da se to dela dostojno in s tem ne posega v pravice drugih, so še zapisali v sporočilu za javnost. 

Starejše novice