Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 17.11.2021 14:53
Pred sredinimi protesti policija znova opozarja, da shod ni prijavljen, zato bodo za red skrbeli policisti.

Ljubljanski policisti so tudi tokrat sporočili, da so z napovedanim javnim shodom seznanjeni, a so izpostavili, da shod tudi tokrat ni prijavljen

»Za udeležence shoda to pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer preverjanje PCT pogoja, ni organiziral
rediteljske službe, ni priskrbel dovoljenja za zapore cest, ni seznanil javnosti s programom in podobno,« so zapisali v sporočilu za javnost. 

V  skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti, ki bodo s pozivanjem in usmerjanjem udeležencev shoda preprečevali ogrožanje ljudi in premoženja, vzdrževali javni red in mir ter zagotavljali varnost cestnega prometa.

Policisti pozivajo k mirnemu in strpnemu izražanju stališč

»Policisti vse morebitne udeležence napovedanega shoda ponovno pozivamo, naj pravico do mirnega javnega zbiranja in izražanja stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov, ki se nanašajo na zagotavljanje javnega reda in ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa,« so ob tem izpostavili na Policijski upravi Ljubljana.

Policisti poudarjajo tudi: »Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost tako udeležencem shoda kot ostalim osebam, ki bi se naključno nahajale na tem območju.«

Zaradi oviranja prometa so lahko ogrožena življenja

»Pozivamo tudi, naj morebitni udeleženci  ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa. Med drugim se je potrebno zavedati, da cestne povezave pogosto uporabljajo intervencijske službe in bi bilo zaradi tega lahko ogroženo tudi  življenje ljudi,« so že zapisali v sporočilu za javnost.

Glede skrbi za varnost udeležencev policisti svetujejo tudi, naj bodo ti tudi sami pozorni  na posamične  dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (na primer metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi).

Starejše novice