Foto: Mimi Inhof
Profile picture for user zalastritof Zala Štritof
Ustvarjeno dne
Tor, 12.10.2021 14:54
Policija je z jutrišnjim načrtovanim javnim shodom seznanjena, izpostavlja pa, da shod doslej ni bil prijavljen.

Za jutri ob 15.00 je ponovno napovedan protestni shod proti vladi in pogoju PCT. Tovrstni shodi so se v preteklih tednih večkrat sprevrgli v izgrede.

»Shod doslej ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih,« so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer rediteljska služba. V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti, so izpostavili.

Policija bo ukrepe prilagajala varnostnim razmeram

Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov pozivajo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem.

V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe.

Gibanje ponovno omejeno, območje shoda pod video nadzorom

Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih. Območje shoda bo videonadzorovano.

Policisti opozarjajo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, kot so na primer pirotehnična sredstva, palice, orodje. Zaradi varnosti udeležencem odsvetujemo, da na shod prihajajo z otroki.

Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda.

V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda.

Starejše novice