Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 28.4.2021 15:19
Policisti so s pomočjo ameriških varnostnih organov prijeli odraslega moškega, ki je v Združenih državah Amerike kupil orožje, katerega je želel uporabiti za uboj mnogih oseb.

Kot smo že poročali, so danes policisti sklicali novinarsko konferenco, da bi predstavili dosedanje ugotovitve zelo intenzivne kriminalistične preiskave, v kateri sta slovenska policija in ameriški varnostni organi preprečili izvedbo načrtovanih umorov z orožjem.

Šlo je odraslo osebo

Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije, Policijske uprave Kranj pove, da so prijeli odraslo osebo, ki je naročila orožje. Osumljenec je bil slovenski državljan, ki je iz Združenih držav Amerike želel pripeljati orožje.

Starosti osumljenca ne izdajajo, niti ne želijo razkriti, ali gre za dijaka ali ne.

Osumljenec je naročil in plačal strelno orožje s pripadajočimi naboji, da bi jih uporabil zoper znane osebe v svojem življenjskem okolju. Kupil je polavtomatsko pištolo in avtomatsko strelno orožje in strelivo.

Osumljenec je načrtoval strelski pohod z namenom izvršitve več umorov v javni ustanovi.

Njegova namera je bila uspešno preprečena iz strani kriminalistične preiskave slovenske policije in ameriških varnostnih organov.

Vse skupaj se je dogajalo v mesecu aprilu 2021.

Orožje je uvozil iz Amerike

Osumljenec je naročilo orožja izvedel na temnem spletu, za njiju pa je odštel 5000 evrov. 

Pošiljko, ki jo je naročil preko temnega spleta, je prestregla ameriška varnostna služba, zato do Slovenije ni prišla. Orožje je bilo skrito v mikrovalovni pečici. 

Orožje je bilo kupljeno za izvršitev kaznivih dejanj zoper dejanje in telo. Poleg oseb, ki jih je osumljenec poznal, je želel s pištolo iti tudi nad naključne žrtve in še dve drugi javni ustanovi. 

Motiv je bilo maščevanje osumljenca njemu poznanih oseb.

Vsa zbrana obvestila kažejo na to, da je osumljenec dejanja izvajal sam.

Preprečili so tragedijo

Osumljenec je sedaj v priporu. Prijeli so ga slovenski policisti iz specialne enote.

Osumljenec se prijetju ni upiral in je sodeloval s policisti. Osumljeni niti ni znanec policije, za kriminalno dejanje je bil obravnavan prvič.

»Dejstvo je, da okoliščine kažejo na to, da je obstajala velika možnost, da bi se zgodila tragedija,« pove Donoša.

Starejše novice